Nyhet

Höjdpunkter i Dalmatienmed Mostar i Bosnien-Hercegovina

Efter direktflyg till Split, ligger en veckas avkoppling i charmiga pärlan Gradac framför dig. Gemensamt gör vi utflykter till stämningsfulla Split och Trogir, samt halvön Peljesac för smakprov av lokala specialiteter och sköna bad. En dag beger vi oss till grannlandet Bosnien-Hercegovina och ser Mostar, både stad och bro, som är upptagna på Unescos världsarvslista. Ett par dagar under veckan förfogar du över själv och kan njuta sol- och bad i charmiga Gradac. Vi avrundar veckan med en dag i nationalparken Krka som ståtar med sina vackra vattenfall. 

RESFAKTA

Länder: Kroatien, Bosnien-Hercegovina

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Världarvsstäderna Split och Trogir
 • Smakfullt äventyr på Peljesac
 • Mostars bro och vingårdsbesök i Bosnien-Hercegovina
 • Vackra nationalparken Krka med vattenfall
 • Lediga dagar för sol och bad

Dagsprogram
2019

Dag 1 - Dobrodošli u Dalmatiniju
Flyg direkt till Split där TEMAs reseledare hälsar dig välkommen på flygplatsen. Därefter direkt busstransfer längs kusten söderöver längs Makarskarivieran som sträcker sig under Biokovobergens branta sluttningar och många små pittoreska byar med typisk dalmatisk arkitektur. Vårt mål är den gamla fiskebyn Gradac. Här checkar vi in på vårt hotell för de kommande sju nätterna. 

Dag 2 - Städerna Split och Trogir
Städerna Split och Trogir är belägna längs kusten och därtill nära varandra. Båda är med sina historiska värden upptagna på Unescos världsarvslista och vi ägnar dagen till att utforska dem. 

Historien om Split började redan på 300-talet när den romerske  kejsaren Diocletian bestämde sig för att bygga sitt palats strax på halvön nära den stora romerska staden Salona. Palatset växte och runtom uppstod en stad, idag Kroatiens näst största stad. Historien vävs samman med moderna faciliteter och Split har verkligen något att erbjuda alla och envar. Vi upptäcker staden tillsammans och äter en trevlig lunch. Men du får också egen tid att ströva omkring innanför stadsmurarna eller bara koppla av på ett av alla kaféerna och iaktta folklivet. 

Den största delen av Trogirs gamla stadskärna ligger på en ö och omgärdas av en mur med två portar varav den ena öppnar sig mot en bro till fastlandet. Greker bosatte sig här cirka 380 f Kr och förutom dem finns här även spår efter romare, saracener, ungerska kungar och venetianare. Trogirs alla arkitektoniska detaljer och mästerverk som pryder staden har fått agera kuliss i den populära serien Game of Thrones.

Dag 3 - Gourmetdag på halvön Peljesac
Vi lämnar Gradac och beger vi oss till peninsulan Peljesac. Halvön är bördig och här frodas vin- och olivodlingar. Området har sedan Balkankriget utvecklats snabbt och de lokala produkterna håller hög standard internationellt. Speciellt ostron är något man skördar i bukten mellan Peljesac och fastlandet. Vi ger oss ut med båt för att komma direkt till ostronodlingarna. 

Vi äter en god lunch med havets förtecken och fortsätter därefter längs historiska Napoleons väg - ja, han har också varit här! Under eftermiddagen besöker vi en lokal familj som låter oss smaka på deras egna produkter, som likör och vin. Deras olivolja är också något utöver det vanliga. Sen eftermiddag tar vi färja tillbaka till "fastlandet" och kvällen i Gradac är din egen.

Dag 4 - Dag på egen hand
Sovmorgon eller morgondopp? Du formar dagen efter eget tycke. Biokovbergens närhet inbjuder kanske till en egen vandring i naturen eller längs kusten. Havet är aldrig långt bort och vattentemperaturen är med största sannolikhet väldigt välkomnande.  

Dag 5 - Mostar – Bosnien och Hercegovinas kulturella centrum
Vi lämnar Kroatien för dagen och gör en heldagsutflykt i grannlandet Bosnien-Hercegovina, det ”hjärtformade landet”. Det omskrivna Mostar bjuder på orientalisk atmosfär som härstammar från det turkiska styret. Under rundvandringen besöker vi "Turkiska huset", en herremansbyggnad med typisk ottomansk arkitektur. 

Den berömda marmorbron över floden Neretva byggdes under 1500-talet och blev en bild över de olika folkens samexistens. När den bombades under kriget blev den en symbol för det sönderskjutna Jugoslavien. 2004 återuppbyggdes bron och många hoppas att den åter ska stå för fredlig samlevnad. Den omgivande historiska bebyggelsen har också putsats upp, men kulhål syns tydligt i många fasader.  

Lagom till lunch besöker vi en trevlig vingårde direkt vid  Neretvafloden. Här får vi smaka några goda droppar av deras lokala produktion och passar också på att äta en god lunch.  

Dag 6 - Tid på egen hand
Hela dagen är på egen hand. Koppla av med sol- och bad, antingen vid hotellets pool eller vid stranden. Kanske njuta en lokal lunch längs Gradacs charmiga hamnpromenad. 

Dag 7 - Krka nationalpark
Idag ska vi utforska Krka nationalpark som stoltserar med fina vattenfall i vacker natur. Parken har fått sitt namn av den drygt 700 km långa karstfloden Krka som har sitt utlopp i Adriatiska havet. En rad kvarnar finns utmed flodens lopp. Många var i bruk till början av 1900-talet och några av dem har blivit restaurerade för att ge en bild av det traditionella livet längs Krka. 

Under vår utflykt besöker vi en gård som specialiserat sig på prosciutto, vi får provsmaka och därtill äter vi här en stadig lunch innan vi återvänder söderut till kusten och hotellet. 

Dag 8 - Hemresa
Veckan har kommit till en ända och beroende på flygtid får du egen tid innan busstransfer till flygplatsen i Split för hemresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 3 luncher

• Prosciuttoprovning
• Vinprovning i Bosnien-Hercegovina
• Smakprov av ostron, likör och olivolja på halvön Peljesac
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Split. Transfer till hotell, 160 km. Sju övernattningar på hotell i Gradac.

Dag 2
Utflykt till Split och Trogir, ca 300 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Gourmetutflykt till Peljesac. 160 km. Kulinariska smakprov och hembesök. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Ledig dag. Frukost ingår.

Dag 5
Utflykt till Bosnien-Hercegovina, 165 km. Besök i Mostar. Vinprovning. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Ledig dag. Frukost ingår.

Dag 7
Utflykt till nationalparken Krka. Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Flyg Split – Skandinavien. Transfer till flygplatsen, 160 km. Frukost ingår.

Kroatien

Folkmängd 4,1 milj
Landets yta 56 542 km²
Valuta Kuna
Språk Kroatiska, serbiska
Religion Ca 76 % katoliker, 11 % ortodoxt kristna, muslimer och protestanter

Bosnien-Hercegovina

Folkmängd
3,86 miljLandets yta
51 197 km²Valuta
MarkaSpråk
Bosniska, kroatiska och  serbiska är officiella språkReligion
Muslimer 40.0 %, Ortodoxa 31.0 %, Romerska katoliker 15.0 %, Övriga 14.0 %

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Split t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, samtliga utflykter och inträden enligt program, om ej annat anges.

Valuta
Kroatien: Kuna (HRK)
Bosnien-Hercegovina: Marka (BAM) - Marka troligtvis ej möjliga att växla till sig innan avresa utan kan förskaffas vid ankomst Mostar.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Kreditkort accepteras i de flesta affärer och serviceinrättningar. För lokala marknader/kiosker gäller det att ha kontanter. Uttagsautomater finns i de större orterna.

Dricks
Dricks inte inkluderad i priset. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 20 EUR till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter samt eventuella bagagebärare. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

I övrigt är det i regionen kutym att lämna dricks, ofta tio procent av priset. Detta är vanligt även på restauranger där en serviceavgift är inkluderad i priset. I barer eller för en eventuell taxiresa avrundar man generellt uppåt. I butiker är priserna fasta men på de lokala marknaderna du besöker är det fritt fram att pruta sig till ett bättre pris.

Klimat och klädsel
Ingen formell klädsel krävs men det uppskattas lokalt om man har en vårdad klädsel vid till exempel restaurangbesök. Till finare restauranger har man heller inte gymnastiksko men vi kan rekommendera skön sko med gummisula vid promenader i de gamla städerna för bättre grepp på blankslitna gatstenar. Med tanke på avresor från maj till oktober kan vädret variera en del. Se gärna in på någon hemsida/väderapp för prognos för din aktuella reseperiod.


Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose