Nyhet

Malta och Marsaxlokkmed Mdina och megalitiska tempel

Längst härskade Johanniterriddarna på medeltiden. Under mer än 270 år hann de från 1500-talet uppföra städer, befästningar, hamnar, ståtliga palats och trädgårdar, katedraler och kyrkor rikt utsmyckade i maltesisk barock. Allt detta tillsammans med forntida megaliter, finns kvar för dagens besökare att låta sig bländas av. 

RESFAKTA

Länder: Malta

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Utmärkt hotell med pool
 • Spektakulära naturformationer
 • Världskulturarv och historia i Maltas städer
 • Färggranna hamnmiljöer och tur på det djupa blå
 • Sköna havsbad

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1 – Ankomst till Malta.

Avresa från Skandinavien. Vi flyger med Lufthansa via Frankfurt till Maltas internationella flygplats. Här möts vi av TEMAs reseledare och buss. Efter knappt tio kilometer har vi nått den nordöstra kusten och Sliema. Vi checkar in på vårt hotell för sju nätter.

Dag 2 – Världsarvsstaden Valetta.
Valetta är Maltas huvudstad och en av Europas minsta huvudstäder med cirka 7 000 invånare. Staden byggdes av Johanniterna på slutet av 1560-talet.

Från stadsträdgården Barrakka har vi en enastående utsikt över hamnen och halvöarna Vittoriosa och Senglea. Trädgården som skapades av korsriddarna under 1500-talet var en oas för vila och kontemplation. Än idag finns mycket kvar av känslan i trädgårdarna med höga palmer och färgstarka blomsterarrangemang.

Valletta var länge en nedgången spökstad. Dagtid fylldes den av politiker, tjänstemän och dagsturister från närbelägna orter. På kvällarna var det tomt. Sedan några år har trenden vänt: vinbarer och smårestauranger, boutiquehotell och renoverade takvåningar lockar en ny sorts besökare och invånare. Stadens skyddsmurar har renoverats och vallgraven har blivit park.

Efter en längre renovering återinvigdes parlamentet år 2015. För den nordafrikanskt inspirerade arkitekturen stod stjärnarkitekten Renzo Piano. Ovanpå ruinerna av den gamla operan han dessutom skapat en ny utomhusscen.

Vi ser Johanneskatedralen som utvändigt inte är särskilt märkvärdig. Detta kompenseras till fullo av den makalösa interiören, där varje kvadrat-decimeter är dekorerad med målningar och bladguld. Katedralen visar på Johanniterordens växande rikedomar och en alltmer förfinad smak för det konstnärliga. I oratoriet hänger ett av konstnären Caravaggios mästerverk – Johannes Döparens halshuggning.

Efter en välbehövlig vätskepaus i ett adelspalats får vi några timmar på egen hand. Det är trevligt att gå på upptäcksfärd i Valettas myller av charmiga gränder och torg.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 3 – Marsaxlokk och Hagar Qim.
Dagens utflykt tar oss med till sydkusten och Maltas vackraste och största fiskeby; Marsaxlokk. Till charmen bidrar de små målade fiskebåtarna, som lokalt kallas luzzu. De har stiliserade ögon målade på fören.

I Marsaxlokk hamnområde är det marknad varje dag, men på söndagarna är det också fiskmarknad. Mest aktivitet är det givetvis tidigt på morgonen för att tunnas ut allt eftersom timmarna går.

Härnäst på programmet står ett besök vid Wiediz-Zurrieq och en blå havsgrotta. Om vädret tillåter gör vi här en utflykt med en traditionell maltesisk fiskebåt, en så kallad ”daghjsa”. Grottan är vida känd för sitt kristallklara vatten och de starka färgerna runt klipporna i grottan.

Det arkeologiska området Hagar Qim är upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Detta förhistoriska tempelområdet är äldre än pyramiderna i Kairo och beläget på en klippa med utsikt. Klippblocken och gångarna, som bildar vindlande tempelruiner är välbesökta, de upptäcktes redan år 1839. Templets ingång har restaurerats men ger oss ännu en ide av hur det bör ha sett ut en gång i tiden.

Dagen avslutas med en kort vandring vid Dingli Cliffs, som är döpt efter en järnvägsstation i England.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 4 – Tre maltesiska städer.
De tre städerna”; Senglea, Cospicua och Vittoriosa, bjuder på en intressant inblick i Malta och dess historia.

Hamninloppet har använts sedan feniciernas tid. Varven har alltid försörjt lokalbefolkningen, men också gjort den sårbar under de perioder då Maltas härskare låg i krig. Eftersom städerna var Johanniterordens första hemtrakter är deras palats, kyrkor, fort och bastioner betydligt äldre än Vallettas.

Vi vandrar i Vittoriosa som är en mindre och trevlig stad och ser stadens tre stadsportar; Collachio, eller riddarnas kvarter, det heliga sjukhuset där riddarna drev sin aktivitet och som idag är ett kloster. Vi går in i de gamla kvarteren samt besöker ett av medeltidshusen. Vi besöker också fortet Sankt Angelo och sjöfartsmuseet. Under dagen gör vi en hamnkryssning med traditionella små maltesiska gondoler som är inspirerade av vikingaskeppen.

Eftermiddagen är ledig för egna aktiviteter.


Dag 5 – Mdina och Rabat.
Dagens utflykt tar oss till den lilla stad som kanske har högst anseende på Malta, Mdina, den muromgärdade och tysta staden. Det råder en egenartad charm och fridfullhet över denna mångsekelgamla plats belägen mitt på Malta. Här finns spår efter 4 000 år gamla bosättningar, men både romare, araber, turkar och korsriddare har sin del i Mdinas utveckling. Vi promenerar runt bastionerna och i de trånga pittoreska gatorna och beser Pauluskatedralen, som är öns förnämsta exempel på så kallad maltesisk barockstil. I tvillingstaden Rabat besöker vi Paulus-grottan där det sägs att St Paul bodde när han kom till Malta år 60 efter Kristi födelse, efter ett skeppsbrott mellan Kreta och Rom.


Dag 6 – Vilodag eller Gozo.
Välj mellan ledig dag för dig och dina egna önskemål. Passa på att upptäcka de kringliggande omgivningarna eller bara avsätta dagen till avkoppling genom att utnyttja hotellets många faciliteter eller följ med på en internationell utflykt med engelsktalande guide till Gozo. Gozo är den näst största ön på Malta och är mer harmonisk och naturskön än huvudön Malta. Gozo är ungefär 16 kilometer lång och 8 kilometer bred. Tempot är lugnare och atmosfären mer genuin och lantlig. Gillar du natur, vandring eller vill lära dig mer om Malta och dess kultur är ett besök på Gozo ett måste. Enligt legenden är det på Gozo som nymfen Kalypso höll kvar Odysseus som sin kärleksfånge under sju års tid. Pris ca 60 euro.


Dag 7 – Mosta, glasblåsare och Victoria Lines.
Utflyktens första anhalt blir byn Mosta med sin, i förhållande till byn, osannolikt stora rundkyrka. Kyrkan bombades under Andra världskriget, men laddningen slog endast ett hål i taket. Kopian av den tyska bomben förvaras idag likt en relik i sakristian. Med buss fortsätter vi till Ta Qali hantverkscenter för att titta närmare på maltesiskt konsthantverk. Vi besöker bland annat en glasblåsare. Vi avslutar förmiddagen med en liten vandring på 1800-tals muren Victoria Lines. Här får vi lära oss om det försvarsverk som går rakt över Malta och som bygges av det engelska imperiet.

Om kvällen får vi en lokal kulinarisk upplevelse när vi besöker en fenkata-restaurang där vi får prova kaningryta som sköljs ned med det lokala och söta ölet Chisk.

Dag 8 - Hemresa.
Avresa från hotellet mot flygplatsen för hemresa. Vi tackar för den här gången och önskar er på återseende.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Malta (via Frankfurt), t/r

• Samtliga övernattningar

• 7 frukostar

• 2 luncher varav 1 picknicklunch

• 2 middagar

• Inträden enligt program

• TEMA-reseledare

• ekologisk skatt (100 kronor ingår)

RESFAKTA

Dag 1.
Skandinavien – Malta. Busstransfer flygplats – hotell, ca 10 km. 7 övernattningar på hotell i Sliema. Middag.

Dag 2.
Sliema – Valetta – t/r ca 18 km. Heldagsutflykt i Valetta med besök i Barrakka trädgården, katedralen och adelspalatset Casa Rocca. Frukost och förfriskning ingår.

Dag 3.
Sliema – Marsaxlokk – Wied iz-Zurrieq - Hagar Qim – Sliema – t/r ca 48 km. ¾ dagsutflykt på Maltas södra del med besök i fiskelägret Marsaxlokk och Hagar Qim. Båttur till den blå grottan om vädret tillåter. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 4.
St Julians – Vittoriosa (Birgu)– Senglea - Cospicua – St Julians – t/r ca 30 km. Halvdagsutflykt på i Maltas historiska ursprung med besök i riddarnas kvarter, det heliga sjukhuset och medeltidshusen, St Angelos fort och sjöfartsmuseet. Kryssning med maltesiska gondoler. Frukost ingår.

Dag 5.
St Julians – Mdina– Rabat – St Julians – t/r ca 38 km. Heldagsutflykt i Maltas arabiska ursprung med besök i romerska katakomber, Pauluskyrkan och den helige Paulus grotta. Frukost och lunch ingår.

Dag 6.
Ledig dag eller frivillig utflykt med engelsktalande grupp. Frukost ingår.

Dag 7.
St Julians – Mosta- Ta Qali – Victoria Lines – St Julians – t/r ca 35 km. Halvdagsutflykt till Mosta. Besök i Mostas kyrka, hos glasblåsare och vandring på muren Victoria Lines. Frukost ingår.

Dag 8.
Malta - Skandinavien. Busstransfer hotell – flygplats. ca 14 km. Frukost ingår.

Malta

Folkmängd 460 297


Landets yta 316 km²

Valuta Euro

Språk Maltesiska och engelska.

Religion Majoriteten (mer än 90%) av malteserna tillhör den romersk-katolska kyrkan.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa till Malta (via Frankfurt) t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling » 

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor. 

Dricks

Gemensam dricks inkluderas inte på denna resa och istället rekommenderar vi ett belopp om 30 EUR (ca 300 kronor) för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer.

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel och utrustning

Ta med kläder lämpliga för vandringar i stad och natur. Medtag gärna en liten ryggsäck. Regnjacka kan behövas liksom solskydd. Viktigt är bra skor med ordentlig sula.

Hotellen:

Malta är mycket populärt och alla grupper har dessvärre inte fått plats på The Palace. Avresorna 20 + 27 september bor i stället på Hotel Preluna.


Måltider

På den här resan har vi med avsikt inkluderat få måltider. Ön erbjuder ett stort utbud av restauranger och matställen så du hittar alltid något att äta och kan på egen hand välja med vem du vill planera dina måltider.

Observera

Resan är uppbyggd med buss, båt och promenader. Det är ingen vandringsresa, men vi promenerar mellan en och fyra kilometer per dag i samband med stadspromenader, besök och måltider. Du får även en del ledig tid för att uppleva och besöka mer till fots.

Med reservation för ändringar.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-11-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-11-01
06:40
2019-11-01
08:10
Lufthansa, 833
Frankfurt
Luqa
2019-11-01
10:25
2019-11-01
12:55
Lufthansa, 1276
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Luqa
Frankfurt
2019-11-08
17:25
2019-11-08
20:10
Lufthansa, 1311
Frankfurt
Copenhagen
2019-11-08
22:05
2019-11-08
23:30
Lufthansa, 832
8 dagar Malta och Marsaxlokk Köpenhamn 19 090 SEK 6 platser kvar Boka
2019-11-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-11-01
07:05
2019-11-01
08:50
Lufthansa, 821
Frankfurt
Luqa
2019-11-01
10:25
2019-11-01
12:55
Lufthansa, 1276
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Luqa
Frankfurt
2019-11-08
17:25
2019-11-08
20:10
Lufthansa, 1311
Frankfurt
Gothenburg
2019-11-08
21:40
2019-11-08
23:20
Lufthansa, 820
8 dagar Malta och Marsaxlokk Göteborg 19 090 SEK 6 platser kvar Boka
2019-11-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-11-01
06:50
2019-11-01
09:00
Lufthansa, 809
Frankfurt
Luqa
2019-11-01
10:25
2019-11-01
12:55
Lufthansa, 1276
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Luqa
Frankfurt
2019-11-08
17:25
2019-11-08
20:10
Lufthansa, 1311
Frankfurt
Stockholm
2019-11-08
21:30
2019-11-08
23:40
Lufthansa, 808
8 dagar Malta och Marsaxlokk Stockholm 19 090 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose