Nyhet

Vinterkryssning i LofotenLofoten Coastal Cruise

Bekvämt inkvarterade på expeditionsfartyget M/S Quest upplever vi pärlorna i en av planetens vackraste skärgårdar. Det blir en spännande inblick i den lokala fiskeindustrin, besök på konstgallerier i världsklass, vikingasätet i Borg och en tur till Hamarøy, för att lära känna en av Norges mest berömda författare – Knut Hamsun. Storslagen natur och lokala delikatesser gör sitt bästa för att skämma bort oss under resans gång.

RESFAKTA

Länder: Norge

Typ av resa: Kryssning

Reslängd: 6 dagar

Gruppstorlek: 16-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Lofotens fjordar i vinterskrud
 • Reine, Henningsvær, Borg, Hamarøy
 • Expeditionsfartyget M/S Quest
 • Regional mat
 • Det nordiska ljuset

Dagsprogram
Mars 2021

Dag 1. Ankomst Svolvær, Lofoten
Välkommen till Nordnorge. Om inflygningen till Svolvær bjuder på fint väder, får vi en första, spektakulär vy över den norska övärld vi ska kryssa oss fram i de närmaste dagarna. Väl på marken möts vi av TEMAs reseledare och gör tillsammans en kort busstur in mot Svolværs centrala delar. Svolvær är centralort för hela ögruppen Lofoten och ligger vackert beläget utmed den så kallade Lofotsväggen. Staden är ovanifrån ett myller av små hus, utspridda på mindre och större övar och halvöar som sträcker sig ut i vattnet; allt inramat av kullar och för området karaktäristiska berg som Fløya och Svolværgeita.

Hinns det med ger vi oss ut på en guidad i Svolvær med omnejd. för att senare åka till hotellet där vi checkar in för natten. Vem vet, kanske drömmer du om morgondagens kryssning.


Dag 2. Henningsvær
Efter frukost beger vi oss till fartyget för ombordstigning och incheckning. Vi lämnar Svolvær klockan 10:00 och kryssar söderut längs Lofotsväggen. Så småningom når vi charmiga fiskeläget Henningsvær och kastar ankar i hamnen utanför. Under januari-april pågår det mytomspunna Lofotsfisket, då såväl lokala som hitresta fiskare samlas i stora antal för att fiska skrei. På 1930-talet var många av hamnarna i Lofoten så fulla av båtar att man kunde gå torrskodd från den ena sidan av hamnbassängen till den andra. Lofotsfisket är en tradition som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden och den största delen av fångsten utgör Norges mest långlivade, industriella exportvara.

Tidigt på morgonen seglar de ut för att börja dagens fiske och återvänder på eftermiddagen för att leverera sin fångst. Den del som inte ska gå på export, rensas och hängs upp på så kallade ”fiskehjell” för att bli torrfisk. Under dagen gör vi en guidad tur i Hennginsvær och i mötet med lokala fiskare får lära oss mer fiskeläget och torrfiskindustrin. Vid sidan av fiskeriet är Henningsvær känt för sitt högst levande kulturlandskap, med två mycket fina konstgallerier som vi också besöker – Kaviar Factory och Lofotenhus. Lunch äter vi iland innan vi återvänder till fartyget.

På eftermiddagen lämnar vi Henningsvær och fortsätter kryssningen söderut. Tidig kväll når vi Gravdal, där vi kastar ankar för natten. Efter middag ombord finns ofta möjlighet att lyssna på föredrag på teman som berör de platser vi besöker.


Dag 3. Borg
Efter frukosten ombord besöker vi Borg, det rika hövdingasätet som låg bortglömt i mer än 1 000 år. Men när en bonde satte plogen i jorden 1981 dök det upp vackra glas- och keramikföremål i fårorna bakom traktorn. Det blev startskottet för en arkeologisk sensation. Här hittade man inte bara det största långhus som någonsin grävts fram, utan också bevis på att det här bott en mäktig hövding med kontakter som sträckte sig långt ut i Europa.

Under den yngre järnåldern hade Borg varit ett viktigt socialt och religiöst maktcentrum i flera hundra år. Den allra äldsta versionen av långhuset byggdes redan på 500-talet. Under vårt besök på Borg lär vi oss mer om det lokala kulturarvet och om Lofotens speciella position, nationellt och internationellt, för mer än 1 000 år sedan. Här får vi uppleva vikingatiden i en levande miljö, känna lukten av tjära och bål, smaka maten och höra historierna. Det blir en spännande och lärorik tillsammans med vikingarna.

På eftermiddagen lämnar vi Borg och Gravdal för att fortsätta kryssningen mot Renie, som vi ankommer tidig kväll. Middag och föredrag ombord.


Dag 4. Reine
Bilden av Reinefjorden tagen från Reinehalsen är kanske det mest fotograferade motivet i Lofoten, och det är lätt att förstå varför. Här ser man Reines pittoreska fiskeläge med strax över 300 invånare, omgivet av dramatiska berg, smala fjordar och havet som sträcker ut sig från strandkanten.

Vi går iland för att lära oss mer om hur det var att leva här för 100 år sedan. Det blir en promenad runt fiskeläget med besök i den lokala kyrkan och kaffe tillsammans med lokalinvånarna. På Eva Harr-galleriet får vi uppleva den nordnorska konstnärens målningar med sina fantastiska färgpaletter.

Vi återvänder till fartyget och seglar in i Kirkefjorden innan vi går iland på Sakrisøya. Här besöker vi Anitas Sjømat som är en av leverantörerna av råvaror till köket ombord. Anita är bland annat känt för sin fantastiska rökta lax och snacks på torrfisk. Vi låter oss väl smaka av dessa lokala specialiteter, innan vi återvänder till M/S Quest för vidare kryssning.


Dag 5. Hamarøy
Idag bekantar vi oss med en av giganterna inom norsk litteraturhistoria – Knut Hamsun. Hamsun som levde mellan 1859–1952 är en av Norges mest kända författare och räknas som en av det 20:e århundradets mest inflytelserika stilister. Av många anses han också vara den moderna romanens fader och tilldelades Nobelpriset i litteratur 1920. Hamsuns författarskap sträcker sig över mer än 70 år och visar på stor variation vad gäller tema och miljö. Hans mest känd verk, Sult, Mysterier, Pan och Victoria räknas till nyromantiken i Norge.

Vårt besök på Hamarøy blir en resa i Knut Hamsuns liv och författarskap genom Hamsunsenteret, ett museum och utbildningscentrum, vackert beläget intill havsströmmen Glimma och omgärdat endast av det spektakulära landskapet. Den prisbelönta byggnaden ritades av den amerikanska arkitekten Steven Holl och stod färdig på Knut Hamsuns 150-årsdag 2009. Från det tillhörande tornet bjuds en fantastisk utsikt i alla riktningar. Naturen i området har varit mer eller mindre orörd sedan Hamsun levde här och fungerat som inspiration för flera av hans romaner.

Litterärt berikade återvänder vi till fartyget för lunch, samtidigt som vi påbörjar återresan till mot Svolvær. På vägen gör vi en tur genom Raftsundet och den än mer kända Trollfjorden, innan vi kastar ankar i Austnesfjorden för vår sista natt ombord.


Dag 6. Hemresa från Svolvær, Lofoten
Efter en sista frukost ombord tar vi ett varmt avsked av fartyg och besättning. Det är dags för hemfärd och en buss tar oss den korta biten till flygplatsen i Svolvær. Vi hoppas att alla har haft en fantastisk kryssning med oss på TEMA och att vi ses snart igen. Velkommen igjen!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Svolvær, t/r
• Kryssning med del i "twin cabin"
• 5 frukostar
• 4 luncher
• 4 middagar
• Inträden enligt program
• Transporter t/r flygplats
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Svolvaer. Transfer till hotellet, ca 15 min. 1 övernattning på hotell i Svolvaer.

Dag 2
Kryssning till Henningsvær längs Lofotväggen. Guidning i Henningsvær. Fortsatt kryssning söderut. Ankomst och övernattning i Gravdal. 4 övernattningar på fartyg. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3
Besök i Borg med Viking museum och lunch i långhus. Kryss från Gravdal mot Reine. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Besök i fiskeläget Reine med konst, historia och lokala delikatesser. Kryssning mot Hamarøy som vi ankommer tidig kväll. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Besök vid Hamsun-centret på Hamarøy. Kryssning mot Svolvær med ankomst tidig kväll. Övernattning ombord i Svolvær. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Utcheckning från fartyget. Transfer till flygplatsen i Svolvær och hemresa. Frukost ingår.

Norge

Folkmängd 5,3 miljoner.
Landets yta 385 203 km²
Valuta Norska kronor (NOK)
Religion Evangelisk-Lutherska kyrkan utgör majoritet, följt av islam, katolicism och protestantiska frikyrkor.
Språk Norska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till och från Svolvaer i Norge. TEMAs reseledning, samtliga övernattningar med del i dubbelrum och tvåbäddshytt, måltider, utflykter och resans transporter enligt dagsprogrammet.

OBS! För denna resa gäller en förhöjd anmälningsavgift på 6 500 kr per person som inbetalas inom en vecka. Anmälningsavgiften återbetalas inte vid en eventuell avbeställning. Se därför gärna över ditt avbeställningsskydd innan du bokar.


Om reseledaren
På denna resa är TEMAs reseledare antingen svensk- eller norskstalande.


Om fartyget
M/S Quest är ett mindre expeditionsfartyg, byggt i Danmark 1992, som tidigare haft sin bas på Grönland för polarexpeditioner. Fartyget är 50 meter långt och 11 meter brett, har bra däckytor, en panorama-lounge med bar på övre däck, en fin restaurang och moderna, trivsamma hytter. Maximal kapacitet är 54 passagerare. M/S Quest genomgick en total restaurering 2004/2005 och fick ytterligare en ordentlig uppgradering 2018.


Hytterna
M/S Quest har moderna, trivsamma hytter, alla med privata badrum, dusch, toalett och havsutsikt. Hytterna finns i ett flertal olika kategorier. I resans grundpris ingår en så kallad Twin Cabin, 8,8 kvadratmeter stor med två enkelsängar. Viktigt att veta är att antalet hytter även i denna kategori är begränsat och det är först till kvarn som gäller.

Skulle alla Twin Cabin-hytter ta slut, finns möjlighet att göra förfrågan på en alternativ hyttkategori. Eventuella extra kostnader för dessa hytter kan du se i listan nedan. Vill du redan från början att vi ska göra en förfrågan på en annan hyttkategori är det självklart fullt möjligt. Prata med våra duktiga säljare i samband med bokning, så hjälper de till.

Triple Cabin
Finns totalt: 4
Om hytten: 11,8 kvm. Tre enkelsängar, varav en är vägghängd koj.
Prisavdrag per person (vid boende tre personer): -4 000 kr
Obs! Kan endast bokas för tre personer.

Twin Cabin Plus
Finns totalt: 2
Om hytten: 10,2 kvm. Två enkelsängar.
Pristillägg per person vid del i dubbel: +2 500 kr

Double Cabin
Finns totalt: 2
Om hytten: 8,6 kvm. En dubblesäng.
Pristillägg per person vid del i dubbel: +2 500 kr

Double Cabin Superior
Finns totalt: 4
Om hytten: 10,9 kvm. En dubbelsäng.
Pristillägg per person vid del i dubbel: +4 500 kr


Mat och dryck ombord
Att mat är viktigt har man verkligen tagit fasta på ombord. Vi vågar påstå att det blir kulinariska upplevelser av hög klass under hela resan. Mycket av råvarorna som används kommer från lokala producenter i de områden vi besöker under kryssningen. Alla menyer har tagits fram i samarbete med Gunnar Hvarnes som bland annat coachat det norska kocklandslaget och kockarna ombord är inget mindre än proffs på sitt yrke. All mat ingår och dryck köper du själv i fartygets egen bar eller kiosken där du hittar vin, öl och mineralvatten – men också godis, snacks, enklare hygienartiklar, smärtstillande etc.


Om utflykterna
I regel lägger aldrig fartyget till direkt i hamn utan ligger för ankar strax utanför. För att ta oss in till land används så kallad "tendering", det vill säga transport med mindre båtar.


Valuta och betalning ombord
På fartyget gäller norska kronor (NOK). Alla inköp du gör ombord samlas ihop och hela räkningen betalas i samband med utcheckningen. Betalningen görs med bank-/kreditkort.


Dricks
Dricks ombord på fartyget är självklart inget tvång men uppskattat av besättningen. Rekommendationen är 8-10% på det totala beloppet som du betalar i samband med utcheckning. Dricksen fördelas sedan jämnt mellan besättningsmedlemmarna som tagit hand om dig under resan. Dricks går bra att betala antingen kontant eller med kort.


Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.


Klädsel och utrustning
Vintern i Nordnorge är magisk och bjuder inte sällan på fantastiskt väder. Men som på många andra platser i världen kan väderleken skifta snabbt. Temperaturen kan växla mellan ett par plusgrader och några minusgrader och regnskurar är inte ovanligt. Att klä sig lager på lager är därför ett bra sätt att vara förberedd på varierande förhållanden.

Vi rekommenderar därför varma underställ, tröjor, mössa och vantar, gärna i funktionsmaterial som fleece eller ylle. Funktionella ytterplagg är ett måste. På fötterna rekommenderar vi ett par varma men gåvänliga skor/kängor. Ta också med bekväma skor att ha ombord på fartyget.

Kontrollera gärna med din reseledare vilken typ av klädsel som rekommenderas inför respektive landarrangemang.

Hotell/boende

 • Antal nätter: 4
 • Ort: Norwegian Adventure Company
 • MS Quest

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2021-03-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Oslo
2021-03-16
06:00
2021-03-16
07:10
SAS, 452
Oslo
Bodø
2021-03-16
08:35
2021-03-16
10:05
SAS, 4104
Bodø
Svolvær
2021-03-16
11:00
2021-03-16
11:25
Wideroes Flyveselska, 828
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Svolvær
Bodø
2021-03-21
11:40
2021-03-21
12:05
Wideroes Flyveselska, 829
Bodø
Oslo
2021-03-21
12:35
2021-03-21
14:05
SAS, 4111
Oslo
Copenhagen
2021-03-21
15:10
2021-03-21
16:20
SAS, 1471
6 dagar Vinterkryssning i Lofoten Köpenhamn 38 350 SEK 6 platser kvar Boka
2021-03-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Oslo
2021-03-16
06:20
2021-03-16
07:20
Wideroes Flyveselska, 325
Oslo
Bodø
2021-03-16
08:35
2021-03-16
10:05
SAS, 4104
Bodø
Svolvær
2021-03-16
11:00
2021-03-16
11:25
Wideroes Flyveselska, 828
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Svolvær
Bodø
2021-03-21
11:40
2021-03-21
12:05
Wideroes Flyveselska, 829
Bodø
Oslo
2021-03-21
12:35
2021-03-21
14:05
SAS, 4111
Oslo
Gothenburg
2021-03-21
18:10
2021-03-21
19:10
Wideroes Flyveselska, 336
6 dagar Vinterkryssning i Lofoten Göteborg 39 350 SEK 4 platser kvar Boka
2021-03-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Oslo
2021-03-16
06:00
2021-03-16
07:00
SAS, 481
Oslo
Bodø
2021-03-16
08:35
2021-03-16
10:05
SAS, 4104
Bodø
Svolvær
2021-03-16
11:00
2021-03-16
11:25
Wideroes Flyveselska, 828
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Svolvær
Bodø
2021-03-21
11:40
2021-03-21
12:05
Wideroes Flyveselska, 829
Bodø
Oslo
2021-03-21
12:35
2021-03-21
14:05
SAS, 4111
Oslo
Stockholm
2021-03-21
14:55
2021-03-21
15:55
SAS, 496
6 dagar Vinterkryssning i Lofoten Stockholm 37 890 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Kryssningar

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.