Nyhet

I hjärtat av RysslandFrån Kazan till Moskva

Resan börjar i Tatarstans huvudstad Kazan, som efter fotbolls-VM fick en plats på världskartan. Här besöker vi den mycket välbevarade historiska stadskärnan, gör en båtresa till klosterön och Världsarvet Svijazhsk. Efter tre dagar i Kazan tar vi nattåget till Moskva. Där har vi två dagar med stadsturer till fots och med buss, konst i världsklass, Moskvas berömda tunnelbana, Kreml förstås, god mat och en ledig dag för egna strövtåg.

RESFAKTA

Länder: Ryssland

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Kazans historiska centrum
 • Utflykten till Svijazhk
 • Stadsturen i Moskva
 • Nya Tretjakov
 • Moskvas tunnelbana

Dagsprogram
2020-21

Dag 1 - Avresa till Moskva
Flyget till Kazan går via Riga och ankommer Kazan efter midnatt. Incheckning och övernattning.

Dag 2 – Legendariskt torn och elitsport

Kazan är den autonoma delrepubliken Tatarstans huvudstad. Här är tatariska officiellt språk vid sidan av ryskan. Tatariska är ett av många turkiska språk. Delrepublikens gränser idag överensstämmer med dem som khanatet hade vid erövringen 1522.

Efter lite sovmorgon och frukost påbörjar vi stadsturen.

Kazan har en lång och intressant historia och vi inleder i den del av centrum som är en varierad cocktail av palats, handelshus, kultur- och industribyggnader från 1800-talet till tidigt 1900-tal.

Vi promenerar längs Kazans stora gågata Bauman. I närheten står två av stadens mest imponerande byggnader barockkatedralen Sankt Petrus och Paulus från 1722 och Universitet, ett av Rysslands viktigaste och äldsta, där Leo Tolstoy, bland många andra ryska ”kulturkändisar”, har studerat.

Vid Kremlyovskaya, ligger Operahuset, känt för sina stora internationella opera- och balettfestivaler. Vi passerar Nationalbiblioteket och Stadshuset. Så småningom kommer vi in i de gamla tatarkvarteren. Här tvingades tatarerna bosätta sig efter den ryska erövringen 1552 under Ivan IV, också kallad den Förskräcklige.

Efter lunch fortsätter stadsturen till fots in i det medeltida muromgärdade och välbevarade Kreml. Här besöker vi bland annat den moderna och vackra moskén, Kul-Sharif från 2005, och Bebådelsekatedralen från 1560-talet. Här står också det legendariska tornet Söyembikä-tornet, också känt som Khans Moské – kanske den mest kända byggnaden i staden.

Kazan är känt för att ha en mycket sportintresserad befolkning – inte att förvåna med en av landets bästa fotbollsklubbar som vunnit högsta ligan och spelat Champions League flera säsonger. Ishockeyklubben Ak Bars Kazan, är ett av topplagen i KHL, den ryska superligan. Bandy är också en stor vintersport i Kazan.

Resten av eftermiddagen och kvällen är ledigt för egna aktiviteter.

Dag 3 - Historisk klosterö i Volga

Dagens spännande heldagsutflykt går till den historiska klosterön Sviyazhsk, vars fascinerande historia går tillbaka till 1500-talet med den äldsta arkitekturen i hela regionen.

Under bussresan till Klosterön besöks Raifa-klostret från 1600-talet och den Georgiska katedralen. Här råder en högtidlig stämning och vi begrundar stillheten och vyn över Klostersjön. Det sägs att inte ens grodorna kväker här i respekt för de heliga munkarna.

När Ivan IV (den Förskräcklige) av Ryssland planerade att invadera det muslimska khanatet Kazan byggde han upp ett försvarsfort på Sviyazhsk som ligger strategiskt bra i Volga i närheten av Kazan. I rädsla för att man inte skulle hinna bygga klart fortet innan tatarerna anföll, byggde man det först färdigt på annan plats i Myshkin, 700 km uppströms. Man numrerade allt timmer, monterade ned det och slängde timret i Volga och "flottade" ner det hela vägen till Sviyazhk.

När Kazan var besegrat lät han sin favoritarkitekt Postnik Yakovlev bygga flera kyrkor och kloster här. Efter ryska revolutionen förstörde Bolsjevikerna ungefär hälften av kyrkorna men sparade några av de vackraste, som Himmelsfärdsklostret där St. Nicholaskyrkan numera används som konstgalleri för lokala artister. Treenighetskyrkan i Dopkonventet är den enda byggnaden som härhör från det ursprungliga fortet, även om det idag har restaurerats och fått ett annat utseende.

Svijazhsk idag är inte bara världsarv och museum utan också ett favoritställe för konstnärer och artister från hela regionen. Platsen är unik, och när man väl är här känner man magin och dragningskraften.

Efter en gemensam lunch återvänder vi med båt och kryssar på Volga till Kazans hamn, där bussen väntar för att ta oss tillbaka till hotellet.

Resten av dagen är ledig.


Dag 4 – Ledig dag och nattåget till Moskva

Idag utforskar vi Kazan på egen hand efter eget intresse. Rådfråga gärna reseledaren eller den lokala guiden.

Sen eftermiddag eller tidig kväll stiger vi på tåget till Moskva. Tidtabellen kan variera något. Vi reser i dubbel- eller fyrbäddshytt i 2: a-klasskupé med inkluderad frukost som serveras i hytten.


Dag 5 – Återuppbyggd katedral och världens vackraste tunnelbana

I Moskva möts vi av gammalt och ultramodernt sida vid sida – breda avenyer, gamla ryska kyrkor i skyskrapornas skugga och en aldrig sinande ström av människor och fordon. Med drygt 15 miljoner invånare och huvudstad i detta gigantiska land är Moskva en världsmetropol. Men det är en mycket särpräglad och annorlunda stad jämfört med andra europeiska huvudstäder.

Vi anländer tidigt på morgonen till den imponerande järnvägsstationen Kazanskij i rysk jugendstil från 1914. Här väntar den lokala guiden med buss och en intressant stadstur. Eftersom våra hotellrum inte blir klara förrän efter klockan 15:00 inleder vi stadsturen direkt efter ankomsten.

Det är snart 20 år sedan Sovjetunionen upplöstes och sedan dess har Ryssland genomgått en enorm förändring, vilket vi väldigt snabbt blir varse under denna resa. Idag träffar man ungdomar som aldrig upplevt Sovjetunionen, utan bara läst om det. Det är nog så att de flesta har en bild av Moskva och Ryssland som är så förlegad att många överraskningar väntar för de som reser hit idag.

Det tar tid att lära känna denna omtumlande jättemetropol, men förhoppningsvis kommer vi att ha en god bild av den stad som man kallar "Rysslands hjärta", när vi kommer hem.

Två dagar av fullspäckat program som bland annat innehåller en orienteringstur med buss och några av stadens verkliga höjdpunkter: Röda Torget, Frälsarkatedralen, Universitetet, Moskvas tunnelbana, Kreml och det enormt intressanta konstmuseet Nya Tretjakov Galleriet för modern och samtida konst. Ordningen på besöken varierar beroende på dagsläget med trafik, helgdagar och annat som man måste ta hänsyn till.

Många kyrkor revs under kommunisteran framför allt efter att Stalin kommit till makten. Men efter 1991 har man byggt upp eller restaurerat många religiösa byggnader som försvann under denna epok, liksom flera palats. Frälsarkatedralen var en av dessa, mitt i Moskva intill Moskvafloden. Katedralen sprängdes 1931 för att ge plats åt ett politiskt jättepalats men blev senare under 1970-talet i stället världens största bassängområde för allmänheten. Under 1990 började man bygga upp katedralen enligt ursprungliga ritningar och år 2000 invigdes den med pompa och ståt. Prislappen blev cirka 360 miljoner USD.

Vi ser också det väldiga Segermonumentet, Röda Torget och Kreml, som sedan 1147 spelat en central roll i det gamla Rysslands och Sovjetunionens historia, men självklart även idag i det nya Ryssland. Det var just på den här kullen, där Kreml är beläget, som fursten Jurij Dolgurukij lade grunden till den blivande huvudstaden. Självklart missar vi inte heller det beryktade varuhuset GUM (Gosudarstvennyj Universalnyj Magazin) precis vid Röda Torget, där det har stått sedan 1893, då det invigdes och som sedan dess bevittnat en stor del av Rysslands moderna och dramatiska historia. Idag är det ett av Moskvas lyxigare gallerior.

Efter lunch tar vi rulltrapporna ner i tunnelbanan och tittar närmare på några av de mest spektakulära stationerna, som av många betraktas som några av Moskvas verkliga konstskatter.

Efter incheckning på hotellet är kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 6 – Makten och härligheten och sovjetisk konst.
Kreml, är beteckningen av en befäst del av en stad och betyder borg. Det mest kända är Kreml i Moskva. Den äldsta i Ryssland är Novgorods Kreml.

Vi inleder dagens stadstur med ett besök innanför maktens Kreml. De nuvarande murarna och tornen kring Kreml byggdes av italienska mästare åren 1485 till 1495. Ursprungligen fanns 18 Kremltorn i muren, de utökades till 20 stycken under 1800-talet. Den oregelbundna triangel som innesluts av murarna är 275 000 kvadratmeter stor. Hjärtat i Kreml är det så kallade Katedraltorget. Det omges av sex byggnader varav tre är katedraler. Uspenskijkatedralen stod färdig 1479 som kröningskatedral åt de ryska tsarerna. Marie-Bebådelsekatedralen byggdes åren 1484–1489 och var tsarernas dop- och vigselkyrka.

Vid torgets sydöstra sida finns den mycket större Ärkeängelskatedralen, tsarernas begravningskyrka, som byggdes mellan 1505 och 1508. De övriga byggnaderna vid torget är De tolv apostlarnas kyrka, Rizopolozjenija-kyrkan och Fasettpalatset där de forna tsarernas bankettsal finns. Vid torgets nordöstra hörn finns Ivan den stores klocktorn, 81 meter högt. Dess tjugoen klockor skulle ringa om fiender närmade sig. Bredvid tornet på markplan står världens största kyrkklocka, Tsarklockan.

I Kreml finns också sevärdheterna Rustkammaren, Tsarkanonen, Terempalatset, Stora palatset samt Kongresspalatset och övriga regeringsbyggnader.

Nya Tretjakov är Rysslands största konstmuseum om man räknar till ytan. I Moskva finns några av världens mest intressanta museer. Vi har valt Nya Tretjakov som visar rysk och sovjetisk konst framför allt från 1900-talet. Här hänger tavlor av realisten Ilja Repin, modernisten och suprematisten Malevitj men också Kandiskij.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter.


Dag 7 – Ledig dag i Moskva
Det finns oändligt mycket att göra. Våra rekommendationer för de konstintresserade är till exempel Tretjakov Galleriet (Modermuseet till Nya Tretjakov), med konst från tidig medeltid fram till 1800-talet – inte minst religiös konst med några legendariska ikoner. Andra konstmuseer är Pushkinmuseet och Garage.


Moskva ligger öppet. Har man specialintressen så fråga reseledaren eller den lokala guiden.

Dag 8 – Hemresa.
Flygresan hem går via Riga.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Kazan/Moskva
• Samtliga transporter i programmat
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 3 luncher
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Enkelrumstillägg från 2 260 sek

RESFAKTA

Dag 1.
Skandinavien – Kazan via Riga. Flyg och transfer. Tre övernattningar på hotell i Kazan.

Dag 2.
Stadstur i centrala Kazan med Kreml. Frukost och lunch ingår.

Dag 3.

Heldagsutflykt till Raifa och klosterön Sviyazhsk. Kryssning på Volga. Buss 92 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4.
Ledig dag. Transfer och tågresa till Moskva. Frukost ingår. Nattåg cirka 850 km. En övernattning på nattåget till Moskva i modern 2: a klasskupé.

Dag 5.
Ankomst till Moskva. Stadstur. Frukost och lunch ingår. Tre nätter på centralt hotell i Moskva.

Dag 6.

Stadstur med Kreml och Nya Tretiakovgalleriet. Frukost ingår.

Dag 7.
Ledig dag. Frukost ingår.

Dag 8.
Moskva – Skandinavien. Transfer och flygresor. Frukost ingår.

Ryssland

Folkmängd 142,4 miljoner
Landets yta 17 075 200 km² (världens till ytan största land)
Valuta Rysk rubel
Religion cirka 75% rysk-ortodoxa, muslimer, buddister m.fl.
Språk Officiellt språk är ryska men även minoritetsspråk talas
Statsskick Federal republik

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:

Flygresa till Kazan/Moskva t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Visum:
Klicka här!

Valuta:
Rubel (RUB).

Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
VisumVänligen läs under fliken inför resan. Pass och Visum.

Dricks:
Dricks ingår ej i resans pris. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 30 EUR per passagerare till chaufförer, lokalguider, gemensamma måltider och eventuell bagageservice. För att göra detta så smidigt som möjligt betalar ni detta på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.


Klimat och klädsel:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Övrigt:
Vissa språkproblem kan uppstå i Ryssland. Detta håller dock snabbt på att förändras speciellt bland den yngre generationen. Inom turistnäringen, hotell- och restaurangbranschen är språkkunskaperna ofta goda. Det kan vara bra, men absolut inte nödvändigt, att ha med sig en "alfabetsnyckel" till det kyrilliska alfabetet. Numera är det dock vanligt att man publicerar gatunamn, stationer och liknande med två alfabet. På restaurangerna är det vanligt med menyer på engelska.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2021-07-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Riga
2021-07-22
14:15
2021-07-22
16:50
Air Baltic/Sas, 122
Riga
Kazan
2021-07-22
23:35
2021-07-23
02:00
Air Baltic/Sas, 450
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Riga
Gothenburg
2021-07-29
13:05
2021-07-29
13:45
Air Baltic/Sas, 121
Moscow
Riga
2021-07-29
15:25
2021-07-29
17:05
Eva Airways, 429
8 dagar I hjärtat av Ryssland Göteborg 16 650 SEK 6 platser kvar Boka
2021-07-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Riga
2021-07-22
19:30
2021-07-22
22:00
Air Baltic/Sas, 140
Riga
Kazan
2021-07-22
23:35
2021-07-23
02:00
Air Baltic/Sas, 450
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Moscow
Riga
2021-07-29
15:25
2021-07-29
17:05
Eva Airways, 429
Riga
Copenhagen
2021-07-29
18:15
2021-07-29
18:50
Air Baltic/Sas, 139
8 dagar I hjärtat av Ryssland Köpenhamn 17 090 SEK 4 platser kvar Boka
2021-07-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Riga
Kazan
2021-07-22
23:35
2021-07-23
02:00
Air Baltic/Sas, 450
Stockholm
Riga
2021-10-22
19:25
2021-07-22
21:35
Air Baltic/Sas, 110
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Moscow
Riga
2021-07-29
15:25
2021-07-29
17:05
Eva Airways, 429
Riga
Stockholm
2021-07-29
18:30
2021-07-29
18:45
Air Baltic/Sas, 109
8 dagar I hjärtat av Ryssland Stockholm 16 650 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.