Nyhet

Cykling runt BodensjönTyskland, Schweiz och Österrike

I behaglig takt och på sköna cyklar går vår resa genom såväl Tyskland som Schweiz och Österrike – och alla de pittoreska städer och byar som ligger kantade utmed det glittrande vattnet. Vi bjuds på grönskande ängar och åkermarker, äppelodlingar och betande boskap – allt mot fonden av mäktiga alpberg. Vi bor bekvämt, äter gott och upplever kort och gott ett av de vackraste områden Europa har att erbjuda. 

RESFAKTA

Länder: Schweiz, Tyskland, Österrike

Typ av resa: Cykelresa - svårighetsgrad 1, lätt

Reslängd: 6 dagar

Gruppstorlek: 14-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Den glittrande Bodensjön
 • Alplandskapet
 • Fina cykelvägar
 • Pittoreska småstäder
 • Operascenen i Bregenz

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1 – Välkommen till Lindau

Efter ankomst till flygplatsen i Zürich möts du upp av TEMAs reseledare och turen går vidare med buss (ca 1 tim 45 min) till Lindau för incheckning och lite avkoppling. Resten av dagen är fri att gå på upptäcktsfärd i staden, som har mycket att bjuda på. Vi rekommenderar en promenad till hamnen för att se färjorna glida in mellan det ståtliga fyrtornet från 1800-talet och den bavariska lejonstatyn som förgyller hamninloppet. Lindau är också känt för sin medeltida stadskärna – och här bland smala gator och vackra husfasader finns gott om bra lunchalternativ.

Visste du att det fanns en koppling mellan Nobelpriset och Lindau? Varje år är staden värd för en konferens som sammanför Nobelprisvinnare med unga forskare, för ett vetenskapligt utbyte mellan olika generationer och kulturer. En traditions om pågått sedan tidigt 50-tal.


På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag och bjuds rustik, regional mat på en närliggande restaurang.Dag 2 – Från Lindau till Friedrichshafen – Tyskland

Efter en närande frukost bekantar du dig med din cykel inför den första cykelturen. Idag går resan i nordvästlig riktning med den lilla staden Friedrichshafen som slutmål. Staden är bland annat känt för sitt Zeppelinmuseum, ett monument över den berömda uppfinnaren och luftskeppskonstruktören Ferdinand von Zeppelin som föddes i Konstanz på andra sidan Bodensjön. Det var också här det berömda luftskeppet Hindenburg byggdes. Under dagen gör vi ett stopp för gemensam lunch på en av traktens många restauranger.

På eftermiddagen tar vi båten tillbaka till Lindau och när du glider fram över det glittrande vattnet kan du passa på att njuta av Bodensjöns pittoreska strandremsa. Tillbaka på hotellet har du kvällen ledig att utforska Lindau på egen hand.Dag 3 – Från Lindau till Höchst – Österrike

Idag lämnar du Lindau bakom dig och efter en kort bit österut börja du trampa i mer sydlig riktning. Ganska snart passerar du gränsen till Österrike och rundar Bodensjöns östra kant. Första målet för dagen är den vackra staden Bregenz; en gång grundad av kelterna har den också varit i romersk ägo som handelsstad under namnet Brigantium. Under mitten på 1600-talet intogs staden av svenska trupper.

Varje år anordnas här Bregenzer Festspiele, en operafestival känd för bland annat för sina spektakulära, flytande scenbyggen vid Bodensjöns strand. Under åren har de smått fantastiska kreationerna avlöst varandra och här gör du självklart ett stopp för att avnjuta årets upplaga. Du får också lite tid för dig själv att utforska Bregenz stad, innan vi rullar vidare. Strax utanför Bregenz stannar vi till för lunch och dukar upp en härlig TEMA-picknick med lokala specialiteter.

Mätt och belåten fortsätter du genom ett naturskönt landskap utmed vattnet i västlig riktning. Så småningom cyklar du över floden Rhen, vars vatten har sitt ursprung i de schweiziska alperna och passerar Bodensjön på sin resa norrut. Efter några kilometers cyklande i området kring flodmynningen, når vi slutmålet för dagen – staden Höchst – där du checkar in på hotellet och har kvällen fri för egna aktiviteter. En rekommendation för middag är hotellets egen restaurang.Dag 4 – Från Höchst till Arbon – Schweiz

Idag väntar resans kortaste cykling, men vi hinner ändå med både kaffestopp och lunch på vägen. Turen går inledningsvis vidare genom Österrike och passerar snart ”Alter Rhein” (Gamla Rhen), floden Rhens gamla flodbädd som stängdes av under 1900-talet när flodens sträckning ändrades och gjordes rakare. Idag rymmer området både naturreservat och omtyckt fritidsområde. Här passerar du också gränsen till Schweiz och kan lämpligen ta adjö av Österrike med ett Auf Wiedersehen – på återseende. Under klara dagar kan du härifrån se över till Lindau, startpunkten på vår cykelresa på den tyska sidan.

Längs den schweiziska strandremsan passerar du gemytliga små byar som Rheineck och Rorschach, där vi stannar till för en fika på charmiga Badhütte, det gamla badhuset från 1924 – den enda återstående strukturen av sitt slag på den schweiziska sidan av Bodensjön. Du avslutar dagens cykling i charmiga Arbon där vi stannar över natten. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter. För den som vill finns också möjlighet att följa med på en utflykt till vackra staden Sankt Gallen. Din reseledare undersöker intresset kvällen innan och tillsammans tar ni lokalbussen (ca 25 min) upp till Sankt Gallen för en liten stadsvandring. Denna utflykt är inte inkluderad i resans pris och du bekostar därför själv lokalbussen.Dag 5 – Från Arbon till Konstanz – Tyskland

Resan fortsätter idag längs den schweiziska sidan och du har ännu en dag av mestadels enkel cykling och vackra vyer framför dig. De pittoreska små byarna avlöser även här varandra. Någonstans på vägen stannar du till för att avnjuta ännu en härlig TEMA-picknick. När du senare börjar närmar dig Konstanz rullar du över en sista gränslinje och är plötsligt tillbaka i Tyskland där allt började för några dagar sedan.

Konstanz är den största av städerna runt sjön och det engelska namnet på Bodensjön är just Lake Constance. Staden har en lång och spännande historia och de första tecknen på en civilisation i området är daterade till den sena stenåldern. Under medeltiden var Konstanz en viktig handelsplats och det medeltida arvet lyser fortfarande starkt – då staden skonades från andra världskrigets bombningar finns många vackra, historiska byggnader kvar. Konstanz kan också stoltsera med ett av Tysklands främsta universitet, med statsvetenskap som främsta inriktning. Eftermiddagen spenderar du på egen hand, upptäckandes stadens gator och torg, för att sedan avslutar dagen med gemensam avskedsmiddag på en av Konstanz trevliga restauranger.Dag 6 – Mainau och avresa

Det är visserligen resans sista dag men än är det roliga inte slut. Efter frukost väntar en riktig höjdpunkt – Lennart Bernadottes Mainau med sin berömda botaniska trädgård. Mainau och slottet, som uppfördes på 1740-talet, tillhörde under lång tid storhertigarna av Baden. 1930 fick Lennart Bernadotte ärva ön och påbörjade arbetet med att återställa såväl trädgårdar och slott, som under lång tid fått förfalla. Med tiden förvandlades Mainau till en av Bodensjöns största turistattraktioner. På eftermiddagen går bussen mot flygplatsen för vidare färd hem till Skandinavien. Vi hoppas att du haft en fantastisk resa och tar med dig många fina minnen hem.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Zürich
• Samtliga övernattningar
• 5 frukostar
• 2 picknick-luncher
• 2 luncher
• 2 middagar
• Cykelhyra
• Transporter enligt program
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Flygresa till Zürich. Transfer till Lindau med buss, ca 1 tim 45 min. Två övernattningar på hotell i Lindau. Middag ingår.

Dag 2

Cykling från Lindau till Friedrichshafen, ca 25 km. Inga större höjdskillnader. Båt till Lindau. Frukost och lunch ingår.

Dag 3

Cykling från Lindau till Höchst, ca 27 km. Inga större höjdskillnader. Frukost och picknick-lunch ingår. En natt på hotell i Höchst.

Dag 4

Cykling från Höchst till Arbon, ca 23 km. Inga större höjdskillnader. Frukost ingår. En natt på hotell i Arbon.

Dag 5

Cykling från Arbon till Konstanz, ca 32 km. Inga större höjdskillnader. Frukost, lunch och middag ingår. En natt på hotell i Konstanz.

Dag 6

Besök på Mainau. Transfer till Zürich med buss, ca 2 timmar. Avresa mot Skandinavien. Frukost ingår.

Schweiz

Folkmängd
7 300 000 Landets yta
41 285 km² Valuta
Schweizerfranc Religion
Kristendom (protestanter, katoliker), minoriteter av judar och muslimer Språk
Tyska, franska, italienska och rätoromanska

Tyskland

Folkmängd
82 miljoner Landets yta
356 854 km² Valuta
Euro Religion
63 % kristna, 5 % muslimer, ca 30 % ej regisrerade i något samfund Språk
Tyska

Österrike

Folkmängd
8 400 000Landets yta
83 858 km²Valuta
EuroReligion
Huvudsakligen katoliker; minoriteter av protestanter, ortodoxt kristna och muslimerSpråk
Tyska är officiellt språk

Viktigt om resan

OM CYKLINGENObligatorisk utrustning

Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad

Lättpackat regnplagg

Cykelhjälm, ta med egen

Picknickutrustning (mugg, tallrik, bestick)Vi rekommenderar

Cykelglasögon/solglasögon

Cykelhandskar

Gel-sadel eller cykelbyxor

Ryggsäck och/eller midjeväska

Vattenflaska

Solkräm

Adapter

Varmare plagg/jacka (för ibland blåsiga dagar eller kyliga kvällar) Om cyklarna

Citybikes med handbroms och 7-24 växlar. För mer info läs här.

Cyklarna finns i herr- och dammodell.

Pakethållare finns.

Ingen hållare för vattenflaska.

För dig som vill använda cykelskor rekommenderar vi att du tar med dig egna SPD-pedaler som kan monteras på plats.

Elcyklar finns att hyra mot en extra kostnad av 900 kr.Viktigt att veta

Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

Allt bagage transporteras med buss mellan hotellen. Högst ett bagage per person på max 20 kg.Cykelturerna

Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Cyklingen sker överlag på fina asfalterade vägar.

Dag 1
Ankomst till Zürich, ingen cykling.

Dag 2
Cykling från Lindau till Friedrichshafen, ca 25 km. Inga större höjdskillnader.

Dag 3
Cykling från Lindau till Höchst, ca 27 km. Inga större höjdskillnader.

Dag 4
Cykling från Höchst till Romanshorn, ca 29 km. Inga större höjdskillnader.

Dag 5
Cykling från Romanshorn till Konstanz, ca 21 km. Inga större höjdskillnader.

Dag 6
Avresa mot Skandinavien, ingen cykling.ÖVRIG INFORMATIONI grundpriset ingår:

Flygresa Zürich t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, angivna måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.Valuta:

Euro (EUR), Österrike och Tyskland.
Schweiziska Franc (CHF), Schweiz och Liechtenstein.

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.Dricks:

På denna resa ingår ingen dricks. Vår TEMA-guide samlar in 15 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

 
XClose