OrkneyöarnaFrån låg- till högland i norra Skottland

Veckan börjar i Aberdeen och besök på ett av Skottlands äldsta destillerier, Glen Garioch. Via en delfinkryssning utanför Moray Firth tar vi oss till Inverness för ett möte lokalbefolkning där vi får ta del av det traditionella och moderna, med mat, musik och sång. Vi lämnar sen fastlandet för några dagar på de karga Orkneyöarna, med stadsrundtur i St Margaret's Hope och besök vid neolitiska världsarv som Skara Brae, Ring of Brodgar och Stones of Stenness.

RESFAKTA

Länder: Skottland, Storbritannien

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 7 dagar

Gruppstorlek: 15-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Världsarven Skara Brae & Skaill House
 • Orkneyöarnas natur
 • Whiskeyprovning på Glen Garioch
 • Skotsk afton i Inverness
 • Delfinkryssning från Moray Firth

Dagsprogram
2021–2022

Dag 1. Ankomst Skottland
Med reguljärflyg reser vi från Skandinavien till Aberdeen. På flygplatsen möter TEMAs reseledare och buss, som tar oss direkt till hotellet för lite avkoppling och välkomstmiddag.

Dag 2. Glen Garioch och Speyside Cooperage
Inget besök i Skottland är riktigt komplett utan livets vatten – whisky. Efter en närande frukost packar vi in väskorna i bussen för avfärd mot Glen Garioch, ett av Skottlands äldsta whiskydestillerier grundat 1797. Här står både rundtur och avsmakning av Single Malt på schemat. Med smaken av den högländska maltdrycken i gommen rullar vi sedan vidare västerut mot hjärtat av The Speyside Malt Whisky Trail. Målet är Speyside Cooperage som tillverkat ektunnor för lagring av whisky sedan 1947. Ungefär 150 000 tunnor per år blir det, som skickas till såväl lokala som utländska destillerier. Vi ser, hör och luktar på ett gammalt hantverk som fortfarande utförs med traditionella metoder och verktyg. 

Eftermiddagen bjuder på ett besök på vackra Cawdor Castle & Gardens. Grundstenen till vad som skulle bli dagens slott lades redan i slutet av 1300-talet och är omskrivet av Shakespeare på 1600-talet. Idag, tillsammans med den vackra trädgården är det en oas att besöka.

     ‘This Castle hath a pleasant seat; 

     the air Nimbly and sweetly recommends itself Unto our gentle senses’   

     -    William Shakespeare

Därefter fortsätter resan mot Inverness där vi checkar in för de kommande två nätterna. Vi äter ingen gemensam middag denna kväll och vi är fria att utforska det lokala matutbudet.

Dag 3. Delfiner, sjöodjur samt en kväll hos MacGregors
Idag spanar vi efter en av jordens mest intelligenta varelser och får en minst sagt spektakulär möjlighet att fördjupa oss i det högländska kulturarvet. Färden går först norrut och västerut genom karakteristiskt gröna landskap med åkrar och betesmarker. I den lilla byn North Kessock strax utanför Inverness, väntar båtar på att få ta oss med ut i den trattformiga fjorden Moray Firth i hopp om att få en glimt av flasknosdelfinernas virvlande framfart. Delfinerna är frekventa gäster i området och väldigt populära både bland turister och lokalbefolkning. 

Strax söder om Inverness fortsätter vi spana efter sjödjur, eller rättare sagt odjur då vi efter delfinspaningen fortsätter med buss till Loch Ness. Under eftermiddagen får vi även se den förhistoriska begravningsplatsen Clava Cairns som beräknas vara ungefär 4 000 år gamla och ger en inblick i bronsålderssamhället. Trakten är rik på historia och i närheten ser vi också ut över Cullodens slagfält där jakobitupprorets sista strider ägde rum. 

Trots sin ringa storlek har Inverness mycket att bjuda på för den kulturellt och historiskt intresserade. På kvällen beger vi oss till den lokala puben MacGregor's där vi välkomnas av The Scottish Piper och får ta del av sång och musik, innan vi intar middag.  

Dag 4. St Margaret’s Hope och Kirkwall
Nu är det dags att lämna fastlandet för Orkney eller Orkneyöarna som området också kallas. Orkney består av ett sjuttitoal öar varav 20 är bebodda. Den största ön är Mainland och här finns Orkneys administrativa centrum, Kirkwall. Större delen av Orkney består av odlad mark och tack vare ett milt klimat och bördiga jordar utgör jordbruket den viktigaste delen av områdets ekonomi. Betydelsefulla är också förnybara energikällor som vatten och vind som uppfyller mer än det årliga behovet av elektricitet på öarna.

Från Inverness följer vi kusten utmed den allra nordligaste delen av det skotska fastlandet, på väg mot Gill’s Bay och färjan över till det lilla samhället St Margaret’s Hope på Mainland. Med sina cirka 550 invånare är St Margaret’s Hope öarnas tredje största stad. Namnet härstammar möjligen från Margaret, Maid of Norway som utropades till skottarnas drottning under slutet på 1200-talet. Här besöker vi Italian Chapel, ett vackert romerskt-katolskt kapell som byggdes av italienska krigsfångar under andra världskriget. Vi njuter av den vackra naturen kring Scapa Flow och passerar Churchill Barriers, vägbankar konstruerade för att stoppa tyska skepp och ubåtar under kriget. Vi avslutar dagen med ett besök i Storbritanniens nordligaste katedral, St Magnus Cathedral i Kirkwall. Katedralen är även känd som ”Light of the north” och grundades 1137 av vikingen Earl Rognvald till minne av hans farbror St Magnus. Katedralen tillhör Orkneys befolkning och är öppen för alla. Efter en lång dag med många nya intryck tar vi in på vårt hotell i Kirkwall där middagen väntar.

Dag 5. Skara Brae, Skaill House och Brough of Birsay
På Orkney har man hittat spår efter nomadiska stammar så långt tillbaka i tiden som 6700 f Kr och de äldsta kända permanenta bosättningarna är från 3500 f Kr. År 1850 avslöjade en storm platsen för en av de bäst bevarade neolitiska bosättningarna i hela Europa – världsarvet Skara Brae. Det blir dagens första stopp och en riktig djupdykning i Orkneys förflutna. Skara Brae är äldre än både Stonehenge och Gizas pyramider, men kallas faktiskt ibland för Skottlands Pompeji; detta på grund av hur välbevarad platsen är och Skara Brae ger en fantastisk bild av hur livet här såg ut för 5 000 år sedan. En kort promenad bort hittar vi sedan Skaill House, Orkneys kanske vackraste 1600-talsbyggnad och en gång hem till mannen som upptäckte Skara Brae. Huset har varit öppet för allmänheten sedan 1997, då det genomgick en noggrann restaurering. På vår väg mot byn Stromness stannar vi till vid ytterligare två historiskt viktiga platser – Ring of Brodgar och Stones of Stenness. Båda ingår i samma världsarv som Skara Brae och består av flera tusen år gamla stenformationer som för tankarna till Stonehenge.

Efter lunch på egen hand i Stromness går turen norrut igen mot Brough of Birsay, en ö som enklast nås när tidvattnet är ute. Här finns kvarlämningar av bland annat piktiska och norska bosättningar. Norrmännen kom till Orkney redan på 700-talet och inte långt därefter annekterades öarna tillsammans med Shetland av självaste Harald Hårfagre. Vikingar från Norge bosatte sig på Brough of Birsay under tidigt 800-tal och rester av deras hus finns fortfarande att beskåda.

Nu rullar bussen tillbaka mot hotellet men på vägen gör vi stopp på något av traktens friluftsmuseum som visar hur människor levt på öarna under 1800- och 1900-talet. Full av ny kunskap anländer vi hotellet för en välförtjänt middag.

Dag 6. Lokalt öl och hantverk
Skottland må vara känt för sin fantastiska whisky, men öl kan skottarna självklart också brygga – och här är Orkney inget undantag. Därför börjar vi dagen med ett besök på The Orkney Brewery, vars drycker fått många nationella och internationella utmärkelser. Tillsammans får vi lära oss mer om processen bakom ett riktigt bra öl. Nästa stopp på resan blir en lokal hantverksbod. Orkneyöarna har en lång och i högsta grad levande hantverkstradition som innefattar smycken, keramik, skulptur, textil, möbler och mycket annat. Kanske hittar du något fint att köpa med dig hem. 

Lunch intas på egen hand och sedan är eftermiddagen fri för egna aktiviteter. Vi rekommenderar ett besök på anrika The Orkney Museum. Här får besökare en översikt av Orkneyöarnas spännande historia, från stenåldern och via Pikter och vikingar fram till idag. Vid femtiden lämnar vi St Margaret’s Hope och påbörjar resan söderut mot Inverness. Vi stannar vid ett hotell i Dornoch där vi checkar in för natten.

Dag 7. Hemresa
Efter frukost på hotellet är det dags för hemresa med reguljärflyg till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 6 frukostar
• 5 middagar
• Destilleribesök med smakprov av whisky
• Delfinkryssning
• Skotsk afton i Inverness
• Bryggeribesök med provsmakning av öl
• Inträden enligt program
• TEMAs reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Aberdeen. Ankomst sen eftermiddag. Middag ingår. Övernattning på hotell i Aberdeen.

Dag 2
Aberdeen – Speyside – Inverness. 19 mil. Whiskyprovning samt besök vi Cawdors slott och trädgård. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Inverness.

Dag 3
Delfinkryssning, besök vid Loch Ness och Clava Cairns. Skotsk afton. Frukost och middag ingår.

Dag 4
Inverness – St Margaret's Hope - Kirkwall. 25 mil inklusive färja. Frukost och middag ingår. 2 övernattningar på hotell i Kirkwall.

Dag 5
Kirkwall - Skara Brae - Brough of Birsay. Dagsutlfykt med buss. Frukost och middag ingår.

Dag 6
St Margaret's Hope – Dornoch. 16 mil inklusive färja. Frukost och middag ingår. Övernattning på hotell i Dornoch.

Dag 7
Flyg Inverness – Skandinavien. Frukost ingår.

Skottland

Folkmängd 5,3 miljoner
Landets yta 78 133 km²
Valuta Brittiskt pund (GBP)
Religion Kristna 53,8 %, muslimer 1,4 %, resterande övriga mindre samfund och ej religiösa
Språk Engelska, lågskotska, skotsk gäliska

Storbritannien

Folkmängd 65 miljoner
Landets yta 130 395 km²
Valuta Pund (£) (GBP)
Religion 72 % kristna, muslimer 3 %, hinduer 1 % judar 0,5 %, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.
Språk Engelska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien - Aberdeen/Inverness - Skandinavien, bussrundtur och utflykter, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, inträden samt reseledning från TEMA.

Valuta
Pund (GBP).

Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 15 GBP per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Vädret är omväxlande i Skottland och plötsliga regnskurar är inte ovanligt.
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Regnkläder kan vara bra att ha med sig. Man klär gärna om till middag.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-09-04 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2022-09-04
06:10
2022-09-04
07:40
K L M, 1152
Amsterdam
Aberdeen
2022-09-04
09:35
2022-09-04
10:05
K L M, 1443
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Inverness
Amsterdam
2022-09-10
15:50
2022-09-10
18:25
K L M, 926
Amsterdam
Gothenburg
2022-09-10
21:15
2022-09-10
22:45
K L M, 1163
7 dagar Orkneyöarna Göteborg 24 250 SEK Förfrågan
2022-09-04 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2022-09-04
06:30
2022-09-04
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Aberdeen
2022-09-04
09:35
2022-09-04
10:05
K L M, 1443
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Inverness
Amsterdam
2022-09-10
15:50
2022-09-10
18:25
K L M, 926
Amsterdam
Stockholm
2022-09-10
20:50
2022-09-10
22:55
K L M, 1121
7 dagar Orkneyöarna Stockholm 23 990 SEK Förfrågan
2022-09-04 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2022-09-04
06:00
2022-09-04
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Aberdeen
2022-09-04
09:35
2022-09-04
10:05
K L M, 1443
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Inverness
Amsterdam
2022-09-10
15:50
2022-09-10
18:25
K L M, 926
Amsterdam
Copenhagen
2022-09-10
21:05
2022-09-10
22:30
K L M, 1139
7 dagar Orkneyöarna Köpenhamn 23 350 SEK 2 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.