Nyhet

Med smak för Andalusienen resa bland världsarv och kulinariska specialiteter

Andalusien! Få regioner kan uppvisa fler världsarv och historiska monument, samtidigt är Andalusien världsproducent av olivolja, citrusfrukter, sherry och lufttorkad skinka. Under en vecka ser vi några av regionens intressantaste platser: Cádiz, Sanlúcar, La Rábida, Doñana, Sevilla och Antequera. Vi varvar med besök på ekologisk citrusodling, sherrybodega, ”pata negra-grisar” och olivfarm; provsmakar och lär oss mera om spanska delikatesser.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Typ av resa: Mat- och vinresa - Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Ekologisk citrusfarm
 • Cadiz och Puerto de Santa Maria
 • Produktion av lufttorkad skinka
 • Sevilla
 • Antequera

Dagsprogram
2020

Dag 1. Ankomst till Solkusten
Efter flygresan till Solkusten väntar guide och buss på Málagas flygplats för avresan till hotellet i Mijas.

Mijas som ligger cirka en halvtimme från flygplatsen 423 m över havsnivå betraktas som en av Andalusiens vackraste byar med en lång historia bakom sig som går tillbaka tusentals år före Kristus. Idag är Mijas en turistmagnet med flera golfanläggningar och bekväma lyxhotell men samtidigt en välbevarad historisk andalusisk bergsby. Här bor vi första natten på vår resa.

Flygtiderna varierar beroende på varifrån flyget kommer. Efter ankomst och incheckning är resten av dagen ledig för egna aktiviteter. På kvällen väntar en välkomstmiddag på hotellet.

Dag 2. Ekologiska apelsiner och Europas äldsta stad.

Spanien är en av världens stora citrusproducenter. Vi inleder dagens etapp med ett besök på en ekologisk citrusfarm i Pizarra. Vi lär oss mer om citrusfrukter; odlingsbetingelser, egenskaper, näringsämnen med mera och naturligtvis provar vi en del av farmens produkter.

Vi fortsätter resan genom Andalusiens sköna landskap söderut mot Costa de la Luz, Ljuskusten, och Cádiz, staden som har kallats Europas Havanna, denna skimrande pärla vid Atlanten, en av Europas äldsta städer. Vi gör en kortare stadstur och bekantar oss med en historia som går tillbaka till södra Europas första civilisationer.

Efter lite tid för lunch på egen hand, fortsätter vi till Puerto de Santa Maria, där vi tillbringar natten på ett centralt beläget hotell. Kvällen ledig fram till middagen som vi avnjuter på en lokal restaurang.

Dag 3. Kungliga hästar och ädelt vin

Jerez de la Frontera är på många sätt överraskande. Denna medelstora spanska stad kan skryta med att vara huvudstad till ett av världens mest berömda viner, sherryn, en kunglig spansk ridskola, en Formel 1-racerbana och en internationell flygplats.

På den Kungliga spanska ridskolan ser vi en dressyruppvisning med fullblodiga lipizzanerhästar, samma hästras som på Spanska ridskolan i Wien.

Många känner till vinet sherry men kanske inte att namnet på vinet kommer av att engelskspråkiga handelsmän hade stora svårigheter att uttala Jerez [xe 'reθ] på spanska. Det är ju så staden heter, Jerez, men också vinet som man exporterade. Men det lät lite annorlunda när engelsmännen skulle uttala det.

Sherryvinerna produceras i hela denna region och har lite olika namn beroende på var de produceras. Mycket går på export, till andra marknader än den spanska. Men en sorts sherry konsumeras framför allt i Spanien och det är det mycket torra halmgula sherryvinet, som kallas fino om det kommer från Jerez, och manzanilla om det kommer från Sanlúcar. Det är ett vin man inte ser särskilt ofta drickas utanför Spaniens gränser. Men här nere i Andalusien är det desto populärare och dricks framför allt som aperitifvin och till smårätter i baren. Vinet passar utmärkt till skinka och ost och faktiskt till mesta man brukar småäta i tapasform. Har man aldrig druckit detta vin blir man nog lite chockerad av den kraftfulla, torra och en aning smöriga upplevelsen och aromen av flor som är en svamporganism som bildas efter jäsningen och lägger sig som ett skyddande lock på vinet i tunnorna och ger vinet dess unika smak och doft.

Vi lär oss lite mer om den speciella tillverkningsprocess, det så kallade criadera- och solerasystemet. Bodegan vi besöker i Sanlúcar har även andra viner på produktionslistan som vi också provar.

Sent under eftermiddagen kommer vi fram till Huelva, huvudstad i provinsen med samma namn, Huelva. Här kommer vi att övernatta de närmaste två nätterna.

Dag 4. Eklundar och iberiska svin
Den spanska lufttorkade skinkan har intagit en svårslagen första plats bland världens skinkor och den så kallade iberico bellota spelar i en egen liga. Vi får en lektion i denna världsberömda delikatess – från grisen och uppfödningen till de slutgiltiga produkterna. Vi blir ”besserwissrar” på lufttorkad skinka, och även om vi långt ifrån kan allt så vet vi lite mer, till exempel skillnaden mellan jamón iberico och serrano.

Avslutningsvis provar vi några berömda produkter från de dyrbara svinen. Vi tittar närmare på den vackra byn Aracena, där vi också äter dagens inkluderade lunch.

Dag 5. Columbus, unik nationalpark och Sevilla.

Några kilometer utanför Huelva ligger La Rábida. Trots en minimal befolkning på färre än 100 personer finner man här flera mycket intressanta byggnader från 1400- och 1500-talet. Det var här Christofer Columbus bidade sin tid, på klostret, mellan 1491 och 92, medan Isabela och Ferdinand, det katolska kungaparet, var i färd med att erövra det sista moriska fästet i Spanien, Granada. Han hade blivit lovad ekonomisk support för sin planerade expedition till Indien. Men först skulle Granada erövras.

Nere i hamnen ligger tre kopior av de berömda fartygen som lyckades ta sig över Atlanten, Santa Maria, La Pinta och La Niña.

I klosterkyrkan, ligger Martín Alonso Pinzón begravd. Han var kapten på La Pinta. På en av väggarna hänger den madonnabild, Mirakelmadonnan, Nuestra Señora de los Milagros, som Kristoffer Kolumbus tillbad inför avresan, som kom att förändra världen för alltid. Historiens vingslag i lilla La Rábida!

1755 slog jordbävningen till, den i Lissabon, och ödelade klostret. 1835 byggde man upp det igen och 1920 kom franciskanermunkarna tillbaka.

Klostret är mycket sevärt, omgivet av en botanisk trädgård full med exotiska växter. Det finns också en avdelning i klostret där historien om Christofer Columbus berättas med bilder av den lokale målaren Vásquez Días.

Från La Rábida fortsätter vi till nationalparken Doñana. Här övervintrar en stor del av de skandinaviska grågässen som häckat i norra Skandinavien under sommarmånaderna.

Nationalparken, som numera tillhör Spaniens närmare femtio världsarv, är ett unikt område sammansatt av laguner, sandstränder, buskskogar, träskmarker och vandrande sanddyner. Här trivs flamingo, vit och svart stork, tranor och många andra vattenlevande fåglar.

De olika ekosystemen bidrar till den stora artrikedomen. För att nämna några av de större djuren: Dovhjort, kronhjort, vildsvin, grävling och faraokatt även kallad egyptisk mungo. Här finns också flera utrotningshotade djur som kejsarörn och panterlo (iberisk lokatt).

Med lite tur kanske vi får se något av dessa och förhoppningsvis också den ornitologiska rariteten, iberisk blåskata, som är en av Europas få endemiska fågelarter, det vill säga en art som bara finns i Europa.

Sen eftermiddag anländer vi till Andalusiens huvudstad Sevilla, där vi kör en stadstur och besöker de historiska kvarteren Santa Cruz och den enorma gotiska katedralen.

Senare på kvällen ingår middag på hotellet.

Dag 6. Olivoljans hemligheter
Spanien och framför allt Andalusien är förknippat med olivträd, oliver och den ädlaste av oljor, olivoljan. I Spanien produceras mer än 50 procent av världsproduktionen. Idag odlas i princip all olivolja kring Medelhavsregionen förutom några få procent på andra platser i världen, som i Argentina och Sydafrika. Tidigare kunde man rätt tydligt se var i Europa olivoljebältet slutade och var smör- och isterbältet tog vid. Det gör man inte längre. Sedan 1970-talet har olivoljan undan för undan erövrat världen och produktionen har ökat med efterfrågan. Idag konsumeras olivolja i stort sätt över hela världen.

Strax öster om Sevilla ligger den lilla staden Carmona, här gör vi ett intressant besök på en olivgård och bekantar oss lite närmare med produktionen av denna magiska olja som bidragit till att civilisera den nomadiska människan.

Efter en spännande provsmakning av olika oljekvalitéer, ges tid för lunch på egen hand. Sedan fortsätter vi till vårt nästa resmål, Antequera.

Antequera är en stad med rötter som går tillbaka 5 000 år och har varit skådeplats för i princip alla folkslag och kulturer som levt i Andalusien. Även landskapet runt ikring staden fascinerar med sina starkt eroderade berg och dalar och många vandrare söker sig hit. Antequera är också känt för sitt rika jordbruk. Med några av Spaniens bördigaste jordar produceras sparris, vete, solrosor och oliver.

Efter morgondagens frukost gör vi en intressant guidad tur i Antequeras historiska delar. Kvällen ledig för egna aktiviteter och strövtåg.


Dag 7. Från förhistorisk stad till förvandlad fiskeby

Efter frukost inleder vi en omfattande stadstur i Antequera, som är en av Andalusiens verkliga kulturskatter. Efter ledig tid för lunch reser vi vidare och tillbaka ner till kusten. Här har vi vår sista övernattning.

På kvällen väntar en cocktail och avskedsmiddag.

Dag 8. Hemresa
Flygtiderna kan variera. Hemresan går via Stockholm. Frukost ingår.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 2 luncher 
• 4 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.
Skandinavien – Málaga – Mijas. Buss 35 km. Ankomst till Solkusten. Flygresa och transfer till Mijas. Middag ingår. En övernattning på hotell i Mijas.cc

Dag 2.

Mijas – Pizarra – Cádiz – Puerto de Santa Maria. Buss 250 km. Besök hos en odlare av ekologiska citrusfrukter. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Puerto de Santa Maria.

Dag 3.
Puerto de Santa Maria – Jerez de la Frontera – Sanlúcar de Barrameda – Huelva. Buss 332 km. Besök på Kungliga Spanska Ridskolan. Vingårdsbesök i Sanlúcar med vinprovning. Frukost, vinprovning och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Huelva.

Dag 4.

Huelva – Aracena – Huelva. Buss 225 km. Utflykt till ”Pata Negra-farm” och skinktork i Sierra Morena. Frukost, skinkprovning och lunch ingår.

Dag 5.
Huelva – La Rábida – Doñana – Sevilla. Buss 152 km. Besök på La Rábidaklostret, Nationalparken Doñana och en stadstur i Sevilla. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Sevilla.

Dag 6.
Sevilla – Carmona – Antequera. Buss 172 km. Besök på olivoljegård med provsmakning. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Antequera.

Dag 7.
Antequera – Torremolinos. Rundtur till fots i Ronda. Buss 100 km. Frukost och avskedsmiddag ingår. En övernattning på hotell i Torremolinos.

Dag 8.
Torremolinos – Málaga. Transfer och flygresa. Buss 10 km. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd 46,6 miljoner
Landets yta 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katoliker 82 %, agnostiker och ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, övriga ca 2,7 %
Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien – Málaga t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program. TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och aktiviteter enligt program, om inget annat anges.

Turistskatt
På vissa resmål i Spanien, har turistskatt införts. Skatten är för närvarande 0,5–5 EUR per natt och per person; beroende på säsong och hotellstandard. OBS, kan komma att ändras. Var och när denna skatt gäller ligger utanför vår kontroll och kan inte inkluderas i priset. Därför betalar varje resenär skatten på plats.


Valuta
Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. Räkna med dricks till chaufför och lokala guider, ca 300 kr per person totalt.

Väder och vind
Tidigt på våren och sent på hösten kan temperaturen sjunka under det normala och nederbörd i form av regn eller snö kan förekomma.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2020-09-29 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2020-09-29
08:30
2020-09-29
09:35
SAS, 150
Stockholm
Málaga
2020-09-29
11:05
2020-09-29
15:30
SAS, 6001
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2020-10-06
11:15
2020-10-06
15:30
SAS, 6004
Stockholm
Gothenburg
2020-10-06
16:20
2020-10-06
17:20
SAS, 163
8 dagar Med smak för Andalusien Göteborg 19 050 SEK 6 platser kvar Boka
2020-09-29 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Málaga
2020-09-29
11:05
2020-09-29
15:30
SAS, 6001
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2020-10-06
11:15
2020-10-06
15:30
SAS, 6004
8 dagar Med smak för Andalusien Stockholm 18 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-09-29 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2020-09-29
07:15
2020-09-29
08:30
SAS, 402
Stockholm
Málaga
2020-09-29
11:05
2020-09-29
15:30
SAS, 6001
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2020-10-06
11:15
2020-10-06
15:30
SAS, 6004
Stockholm
Copenhagen
2020-10-06
16:15
2020-10-06
17:25
SAS, 407
8 dagar Med smak för Andalusien Köpenhamn 20 090 SEK 4 platser kvar Boka
2020-10-06 8 dagar Med smak för Andalusien Göteborg 20 750 SEK Fullbokad
2020-10-06 8 dagar Med smak för Andalusien Stockholm 18 790 SEK Fullbokad
2020-10-06 8 dagar Med smak för Andalusien Köpenhamn 20 250 SEK Fullbokad

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.