Nyhet

Cykling i södra Englandbland vingårdar, engelsk landsbygd och storslagen kust.

En cykelresa för livsnjutare i ett lugnare tempo med start i östra Sussex medeltida landskap High Weald, ett område med klassificeringen AONB "Area of  Outstanding Natural Beauty", och vidare mot Kents fantastiska kust längs "Viking Coastal Trail" och till Dovers vita klippor. Hotellen är små och handplockade med en central placering som erbjuder både tid att utforska och njuta. Utöver cykling passar vi på att bekanta oss med två mindre lokala vingårdar och får smakfull upplevelse av engelska viner. Resan avslutas i kungliga Windsor.

RESFAKTA

Länder: Storbritannien, England

Typ av resa: Cykelresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 7 dagar

Gruppstorlek: 12-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Familjeägda och charmerande boenden
 • Vingårdsbesök
 • Eftermiddagsté i trädgården Great Dixter
 • Cykling till Dovers vita klippor
 • Besök på trädgården Sissinghurst

Dagsprogram
2024

Dag 1. Ankomst till England

Vi flyger till London och landar på Heathrows flygplats, vi möts av TEMAs reseledare och vår busschaufför som tar oss till Rye i grevskapet Sussex. En bussresa om cirka 2 timmar.

Beroende på ankomsttid kan tid finnas för egna upptäcker  av den lilla kuststaden Rye, vi träffas till kvällen för en gemensam välkomstmiddag. Vi bor centralt i ett av stadens anrika hotell kommande tre nätter så vi kommer få tid att upptäcka Rye följande dagar.

Om våra cyklar har levererats ordnar vi med anpassning och går igenom vår utrustning inför nästa dag, annars sker detta tidigt nästa morgon.

Dag 2. Cykling runt Rye med lunch i Great Dixter trädgården
Idag passar vi på att bekanta oss med medeltidsstaden Rye. Vi cyklar ned mot kusten och stadens historiska hamn, Rye Harbour. Staden genomsyras av att det engång i tiden var en mycket viktig hamn, och även gjorde sig känt som ett ökänt smugglarnäste. Platser som The Mermaids Inn och The Olde Bell Inn var tillhåll för flera grupper av smugglare som utnyttjade farvattnen utanför Rye.

Vi fortsätter längs kusten, genom ett naturreservat som patrulleras av vadarfåglar innan vi svänger av mot landsbygden. Längs små asfalt- och grusvägar följer vi ett lågt rullande landskap som formats  sedan medeltidens jordbruksutveckling. Vid lunchtid når vi fram till trädgården i Great Dixter, som var hemmet för en av Englands berömda trädgårdsmästare Christopher "Christo" Lloyd. Hans livsverk lever vidare i den fantastiska trädgårdsmiljön, här får vi en guidad tur och njuter sedan av en lättare lunch med eftermiddags-té. Via High Weald´s vackra omgivning lämnar vi Great Dixter, små byar och låga böljande kullar följer oss hela vägen tillbaka till Rye.

Till kvällen kan man med fördel dra nytta av vårt boende och på egen hand upptäcka många små trevliga lokala caféer och restauranger.

Cykling: mindre asfalt- och grusvägar, 35 km med en höjdskillnad på 410 meter.

Dag 3. Cykling till Tenterden och vinprovning
Idag är det en lite längre cykeltfärd mot byn Tenterden i grevskapet Kent. Vi lämnar Rye efter frukost och reser längs lugna småvägar tills vi når byn Tenterden. Under vår cykeltur så får vi uppleva mer av den medeltida landsbygden, tempot är lugnt så vi hinner att stanna för att njuta av omgivningen och i Tenterden äter vi en klassisk pub-lunch innan vi fortsätter tillbaka mot Rye. Som avslutning efter en skön dag gör vi ett stopp på vingården Oxney Estate och får en guidad tur med tillhörande smakprov. Vingården är en av de få producenter i England som odlar helt ekologiska viner och besöket passar utmärkt som en introduktion till Englands växande vinindustri.

Cykling: mindre asfalt- och grusvägar, 50 km med en höjdskillnad på 430 meter.

Dag 4 Cykling längs Viking Coastal Trail
Dags att lämna grevskapet Sussex och resa norrut mot kustområdet och granngrevskapet Kent. Cyklar tar vi så klart med oss och efter en cirka timmes färd med buss är vi framme i Recoulver. Längs kusten följer vi den så kallade vikingaleden eller "Viking Coastal Trail", som namnet avslöjar har kusten fått uppleva flera landstigningar av vikingar från Norden. Vi följer till stor del kusten och passar på att njuta av en picknicklunch längs vägen innan vi når fram till Sandwich där vi bor kommande två nätter. Man kan enkelt tro att namnet på staden har gett upphov till en praktisk teknik för att äta en smörgås men namnet betyder i självaverket en marknadsplats på sandig jord. 

Tillsammans med  TEMAs reseledare vandrar vi i den medeltida staden och kanske också passar på ett pröva någon av det många trevliga pubar som finns.

Cykling: mindre asfalt- och grusvägar, 48 km och med en höjdskillnad på 305 meter.

Dag 5. Cykling till Dovers vita klippor och vingårdsbesök
Vår cykeltur följer kusten söderut och vårt mål är staden Dover med sina vita klippor. Vi cyklar hela vägen fram och kan blicka ut över dom höga vita kalkstensklipporna och engelska kanalen.

Från Dover cyklar vi sedan norrut och avslutar smakprov av några av vingården Barnsoles viner. En fin avslutning på våra cykeldagar. Tillbaka i Sandwich lämnar vi våra cyklar och resterande tid på eftermiddagen kan man njuta av Sandwich. 

Cykling: mindre, asfalt- gräs- och grusvägar, 57 km och en höjdskillnad på 475 meter.

Dag 6. Slottsträdgården Sisshinghurst och kungliga Windsor
Efter än inte allt för tidigt morgon lämnar vi grevskapet Kent och reser med vår buss mot Windsor. Under resan upp passerar vi Sissinghurst och dess slottsträdgård, en av Englands kanske mest kända trädgårdar. Vi besöker trädgården och vandrar omkring i den smakfullt designade trädgården. 

Efter egen tid för lunch fortsätter vi sedan mot kungliga Windsor där vi anländer tidig eftermiddag. Här bor vi i centralt med kort avstånd från slottet Windsor. Lite beroende på vår ankomsttid eller hemresa nästa dag finns det tid besöka slottet. Till kvällen samlas vi och promenerar till en lokal restaurang i närheten för en gemensam avskedsmiddag.

Cykling: ingen cykling denna dag.

Dag 7. Hemresa
Efter ett par sköna dagar i södra England så är det dags för bussfärd till flygplatsen cirka 30min, tidpunkten kan variera beroende på flygtiden. Vi hoppas ni fått med er många fina minnen från södra England med TEMA och vi hoppas få träffa er igen på er nästa resa.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg tur och retur Skandinavien - London
• Samtliga övernattningar
• 6 frukostar
• 4 luncher (2 picknickluncher)
• 2 middagar
• 2 vinprovningar
• Cykelhyra
• Transporter enligt program
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – London. Buss cirka 2.5 timmar, 160 km. Tre övernattningar i Rye. Middag ingår.

Dag 2
Cykling Rye - Great Dixter - Rye, 35 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Cykling Rye - Tenterden, 50km, Frukost, lunch och en vinprovning ingår.

Dag 4
Cykling Viking Coastal Trail, 48 km. Buss cirka 1.15 timme, 80km. Två övernattningar i Sandwich. Frukost, picknicklunch ingår.

Dag 5
Cykling till Dovers vita klippor, 57 km. Frukost, picknicklunch och en vinprovning ingår.

Dag 6
Buss cirka 2.5 timme, 171 km. Besök på Sissinghurst slottsträdgård. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 7
Flyg London – Skandinavien. Buss cirka 30 minuter, 17.5 km. Frukost ingår.

Storbritannien

Folkmängd 65 miljoner
Landets yta 130 395 km²
Valuta Pund (£) (GBP)
Religion 72 % kristna, muslimer 3 %, hinduer 1 % judar 0,5 %, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.
Språk Engelska

England

Folkmängd 52 miljoner
Landets yta 130 395 km²
Valuta Pund (GBP)
Religion 72% kristna, muslimer 3%, hinduer 1% judar 0,5%, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.
Språk Engelska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Brittiskt pund (GBP). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Eluttag
England använder sig av eluttag av typen G. Engelsk standard vad gäller elektricitet är spänning 240 Volt. Så se till att ni tar med er en adapter. 

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Dricks
Gemensam dricks är inte inkluderat i priset. Räkna med 20 GBP till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till TEMAs reseledare som sköter fördelningen.

OM CYKLINGEN

Obligatorisk utrustning

Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad

Lättpackat regnplagg

Cykelhjälm, ta med egen

Ett par varmare plagg

Vi rekommenderar

Cykelglasögon/solglasögon

Cykelhandskar

Gel-sadel eller cykelbyxor

Ett par varmare plagg

Extra t-shirts för ombyte

Vattenflaska eller "camelback"

Solkräm

Om cyklarna

Hybridcyklar med handbroms och 24 växlar.

Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

På denna cykelresa äter vi en picknickmåltid, så ta med picknickutrustning. Allt ordnas på plats av vår reseledare.

Cykelturerna

Dag 1 Ankomst, ingen cykling.

Dag 2 Cykling från Rye - Great Dixter trädgården, cirka 35 km. Höjdskillnad 410 m.

Dag 3 Cykling från Rye till Tenterden cirka 50 km. Höjdskillnad 430 m.

Dag 4 Transfer till Recoulver, cykling Viking Coastal Trail, cirka 48 km. Höjdskillnad 305 m.

Dag 5 Cykling till Dovers vita klippor, cirka 57 km. Höjdskillnad 475 m.

Dag 6 Transfer till Windsor, Ingen cykling.

Dag 7 Hemresa, ingen cykling.

Hotell/boende

Kommentarer

Hotellen vi använder är små och handplockade, tillgången på enkelrum är begränsade och hotellen kan i vissa fall ta ut en extra avgift enkelrum som bokas utöver de vi har bokat upp från start. I dessa fall kommer ni att bli meddelade om detta vid bokningstillfället.

Avvikelser från den ordinarie hotellistan (ovan) kan förekomma, och vi reserverar oss mot ändringar, och försöker då finna likvärdiga boenden beträffande standard och läge.

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.