Mexiko och KubaStadsvandringar och utflykter till världsarv

Denna rundresa går från Mexico Citys högplatå med ett mäktigt museum och de storslagna sol- och månpyramiderna via Havannas färgglada kolonialhus och amerikanska femtiotalsbilar till landsbygdens grönskande landskap och spännande kultur. Rundresan avslutas med det arkeologiska området Chichen Itza och ett par vilodagar vid de vackra stränderna i Playa del Carmen.  

RESFAKTA

Länder: Mexiko, Kuba

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 15 dagar

Gruppstorlek: 20-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Det antropologiska museet i Mexico City
 • Sol- och månpyramiden i Teotihuacan
 • Havanna till fots och i buss
 • Världsarvsstaden Trinidad
 • Chichen Itza

Dagsprogram
Hösten 2018/våren 2019

Dag 1. Utresa. 

Ankomst till Mexiko – Mexico City. När du hämtat ditt bagage går du till närmaste utgång. Här möts du av Temaresors reseledare eller en representant från agenten. Med buss åker vi till hotellet för incheckning och fyra övernattningar i Mexico City. Buss 8 km.

Dag 2. Mexico City. Antropologiska museet. Frida Kahlo.
Välkommen till en av världens största städer. Vi gör ett besök på det antropologiska museet. Vi besöker också Xochimilco eller Mexikos motsvarighet till Venedig med hundratals kilometer kanaler längs samhället och mellan odlingsåkrarna. Xochimilco är ett populärt turistmål. Det är vanligt att göra familjeutflykter där man färdas fram på kanalerna på så kallade trajineras, där mariachimusik spelas och mat serveras. Xochimilco är upptaget på Unescos världsarvslista.    

Vi gör också ett besök vid Coyoacan och Frida Kahlos blå hus, där hon föddes 1907. Det var också där hon slutade sina dagar 1954. Huset ansågs vara en smältdegel av fester och konstnärliga manifest och utomäktenskapliga förbindelser. Här gästades Kahlo och Diego Rivera av storheter som Trotskij, Breton, Eisenstein, Neruda och Picasso.

På vägen tillbaka till hotellet stannar vi till vid vägen och ser berömda fresko- och muralmålningar av Juan O´Gormans målade vid det kända universitetet. På andra sidan vägen ser vi också Diego Riveras dekoration vid Olympiastadion. 

Dag 3. Teotihuacan.
Under dagen besöker vi den berömda staden Teotihuacan, som är ett av Latinamerikas största arkeologiska utgrävningsområden. Hela området med Sol- och månpyramiden här finns upptagen på Unescos världsarvslista.    

På vägen tillbaka till Mexico City besöker vi Jungfrun från Guadalupes basilika, Latinamerikas viktigaste vallfärdsplats.

Dag 4. Taxco.
Dagens bussutflykt går söderut till den gamla silverstaden Taxco, kanske är det Mexikos mest pittoreska stad? Ringlande kullerstensgator, vitmålade hus, många med tegeltak och järnsmidesbalkonger. Vykortsvackra balkonger med kaskader av prunkande pelargoner. Här finns också en av landets vackraste barockkyrkor; Santa Prisca. I Taxco går vi på upptäcktsfärd. Du får även tid på egen hand för att njuta folklivet och kommersen.  

Dag 5. Mexiko City - Havanna.
Idag har det blivit dags att resa vidare till Kuba. Med buss reser vi tillbaka till flygplatsen och flyger därifrån till Havanna. Vid ankomst hämtar vi ut vårt bagage och söker upp vår buss och chaufför för resa in till vårt hotell. Resan börjar med två nätter på hotell i Havanna. Hotel Habana Libre är ett av Kubas största hotell och ett av Havannas mest kända landmärken. Hotellet ligger bekvämt, bara några meter från Malecón, den 8 kilometer långa stranden. Med svårslagen utsikt över Havanna och ett trevligt poolområde i markplan blir din vistelse här en oförglömlig upplevelse. Missa inte restaurangen på 25:e våningen!  

Dag 6. Havanna. Stadsrundtur.
Vi börjar vistelsen med en stadsrundtur längs Malecón, Havannas berömda boulevard som följer strandkanten från den livliga stadsdelen Vedado till det Gamla Havanna. I det färgstarka Havanna ser du Plaza de la Revolución eller Revolutionsplatsen, där Fidel Castro höll sina långa tal. Under en stadsvandring i de centrala och historiska kvarteren besöker vi de fyra berömda torgen; Plaza Vieja, Plaza de Armas, Plaza San Francisco och Plaza de la Catedral. Vi beundrar katedralen San Cristobal med sin vackra barockfasad och de många vackra husen kring torget Plaza de Armas. Vieja Habana eller det Gamla Havanna som har över 900 landmärken, håller långsamt på att återfå sin arkitektoniska skönhet. Entusiastiska restaureringsarbeten genomförs och idag återfinns Havanna på Unescos världsarvslista. Efter middagen kanske du fortsätter ut i natten och provar en av stadens salsaklubbar?  

Dag 7. Cienfuegos. Trinidad.  
Efter frukost har det blivit dags att se mer av Kuba. Första anhalten blir Cienfuegos eller Söderns pärla som den också kallas. I denna eleganta stad med kubanska mått mätt gör vi en liten panoramatur. Vi fortsätter därefter till staden Trinidad.   

Trinidad, Kubas koloniala pärla, är klassad som ett världsarv av Unesco. Stadens kullerstensgator, sockerbaronernas pastellfärgade palats och fönsterbalustrader tar dig tillbaka till en förgången tidsepok. Från att ha varit en indiansk boplats utnämndes Trinidad till stad år 1514. Staden har en anmärkningsvärd historia, här är de flesta byggnader från 1700- och 1800-talet. Vid det centrala torget, planterat med kungspalmer, bougainvillea och rosor ligger de forna sockerbaronernas pastellfärgade, vackra hus. Flera av dessa är numera museum.

Efter en rundvandring i Trinidad checkar vi in för en natt i Casa Particular (privathus). På Kuba får man numera lova att hyra ut rum till turister. Varje familj har 1–2 dubbelrum de hyr ut. Du har egen dusch och toalett. Du äter frukost hemma hos familjen. Standarden är vanligtvis enkel men ren och maten är vällagad. Dessa familjer talar oftast några ord engelska, men uppskattar givetvis om du prövar dig fram på lite spanska.

Efter middag hos din familj ses vi kanske i den ljumma kvällen på någon av stadens barer för att lyssna på skön musik och kanske koppla av med en mojito och dans.

Dag 8. Santa Clara. Che Guevara.  
Idag återvänder vi till Havanna för en sista dag i huvudstaden. Vi reser först till staden Santa Clara. Här finner vi många monument från revolutionen då Fidel Castro tog makten från den dåvarande president Fulgencio Batista. Argentinaren och revolutionären Che Guevara ledde slaget och sedan 1997 ligger han begravd i staden. Che Guevara dog 1967 i Bolivia, men 1997 grävdes hans kvarlevor upp och skickades tillbaka till Kuba och Santa Clara. Här besöker vi Che Guevaras mausoleum och monument samt hör om den seger han gav åt rebellerna under den kubanska revolutionen. Vi ser även tåget som spårade ur och gjorde så att revolutionen lyckades.  

Kuba är världsberömt för sina cigarrer. Under ett besök i en cigarrfabrik får vi lära oss hur den populära cigarren rullas för hand. Kubacigarrer är en utmärkt present att ta med hem. Vi återvänder till Havanna.

Dag 9. Kuba av idag.  
Havanna bjuder som stora delar av Kuba på ett rikt musik- och dansutbud med många klubbar, kabaréer och salsadanser på gator och i gränder. Havanna hyser även en av världens bästa balettskolor och flera dansakademier, konstgallerier, teatrar och museum. Under förmiddagen gör vi ett spännande besök på en av stadens balettskolor. Havannas universitet är ett statligt universitet, grundat 1728 av romersk-katolska kyrkan, som det äldsta universitet på Kuba och ett av de äldsta i Amerika. I dag är universitetet uppdelat i 15 fakulteter med campus i Havanna. Om möjligt gör vi ett besök vid universitetet.   

Dag 10. Havanna – Cancun – Uxmal.
I dag är det dags att säga farväl till Kuba och resa tillbaka till Mexiko. Med buss lämnar vi Cancun flygplats och reser till Uxmal. Under eftermiddagen besöker vi en annan av mayafolkets mer anmärkningsvärda städer, Uxmal. Dess välformade byggnader och pyramider representerar det förnämsta av den så kallade Puuc-arkitekturen. Stilen kännetecknas av att tempel och andra konstruktioner har dekorerats med breda friser, där abstrakta geometriska mönster skapats i sten mosaik. Och överallt ser vi, oändligt repriserat, ansiktet av regnguden Chac.   

Under kvällen anländer vi till dagens slutmål, den vita, vackra koloniala staden Mérida, där vi tillsammans gör en stadspromenad. I Mérida finns byggnader från 1600-talet och framåt; de flesta från sekelskiftet 1800–1900. I de äldre byggnadernas arkitektur gör sig familjen Montejo påmind, den släkt som kom att dominera Mérida sedan erövringen av den på platsen ursprungliga mayastaden Tiho.

Dag 11. Chichén Itza. Merida.
Efter frukost gör vi en stadspromenad i Merida och fortsätter därefter till en av resans höjdpunkter nämligen Chichen Itza.   

Kanske den mest uppmärksammade och välkända pyramiden i hela Mexiko. Här har omfattande arkeologiska utgrävningarna gjorts, samtidigt som flera av mayafolkets sinnrika konstruktioner har restaurerats. Ingenstans kan du som här få en så levande bild av hur en mayastad kunde te sig i all sin glans. Chichén Itza är mayakulturens avbild.

Platsen byggdes upp och upplevde en storhetstid under perioden 400–800 efter Kristus. Därefter följde en nergångsperiod, men staden fick uppleva en renässans när nya gudar introducerades, till exempel guda konungen Quetzalcoatl. Chichén Itza övergavs på 1200-talet. Efter en grundlig rundvandring, som väcker många nya fascinerande insikter om mayakulturen har det blivit dags att lämna Chichén Itza. Rundresan avslutas med ett par nätter i Playa del Carmen.

Dag 12–13. Avkoppling vid Playa del Carmen.
Spendera dagarna som du vill. Koppla till exempel av vid stranden eller shoppa de sista souvenirerna, och ät en god mexikansk middag på någon av de många restaurangerna. 

Dag 14. Hemresa.
Vi beger oss till flygplatsen i Cancun för hemresa. Vi checkar in bagaget och flyger via Atlanta hem över Atlanten.   

Dag 15. Ankomst.
Efter mellanlandning i Amsterdam landar vi i Skandinavien under morgonen.   

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Mexico City enkel väg
• Flyg Mexico City - Havanna enkel väg
• Flyg Havanna - Mérida enkel väg
• Flyg Cancun - Skandinavien enkel väg

• Samtliga övernattningar
• 13 frukostar
• 9 luncher
• 7 middag (middagarna vid strandhotellet i Playa del Carmen kan bytas ut mot lunch)
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.

Avresa. Flygmåltider ingår. Ankomst till Mexiko och Mexiko City. Busstransfer till hotellet, ca 8 km. Fyra övernattningar på hotell i Mexico City.

Dag 2.
Stadsrundtur i Mexico City, ca 20 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 3.
Besök vid Teotihuacán och Guadalupes basilika. Buss ca 100 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4.
Besök vid Cuernavaca och Taxco. Buss ca 352 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 5.
Buss till flygplatsen i Mexico City, ca 8 km. Flygresa Mexico City – Havanna, ca 1h 30 minuter. Buss från Havannas flygplats till hotellet i Havanna, ca 20 km. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Havanna.

Dag 6.
Promenad och stadsrundtur i Havanna. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7.
Bussutflykt via Cienguegos till Trinidad, ca 325 km. Besök i Cienfuegos och Trinidad. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning i Casa Particular (privathus) i Trinidad.

Dag 8.
Bussutflykt via Santa Clara till Havanna, ca 380 km. Frukost, lunch och middag ingår. Besök i Santa Clara. Två övernattningar på hotell i Havanna.

Dag 9.
Halvdagsutflykt i Havanna. Besök vid universitetet och på en balettskola. Ledig eftermiddag. Frukost och lunch ingår.

Dag 10.
Buss till flygplatsen, ca 20 km. Flyg från Havanna på Kuba till Mérida i Mexiko. Buss till Mérida, ca 8 km. Besök i Mérida. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Merida.

Dag 11.
Bussutflykt via Chichén Itza till Playa del Carmen, ca 300 km. Tre nätter på hotell i Playa del Carmen. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 12-13.
Lediga och avkopplande dagar vid vita stränder. Frukost och middag ingår. Middagen går att byta ut mot lunch under vistelsen i Playa del Carmen.

Dag 14.
Lediga timmar fram till bussavgång för hemresa, ca 55 km. Frukost ingår, flygmåltider ombord.

Dag 15.
Hemkomst till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Mexiko

Folkmängd 127 miljoner Landets yta 1 972 550 km² Valuta Mexikansk peso Religion Ingen officiell religion. Språk Spanska

Kuba

Folkmängd 11 300 000 Landets yta 110 860 km² Valuta Kubansk peso Religion Huvudsakligen katolicism, minoriteter av protestantiskt kristna och utövare av afro-kubanska religioner Språk Spanska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:

Flyg med KLM via Amsterdam till Mexico City. Returflyget går från Cancun via Atlanta (USA) och Amsterdam tillbaka till Skandinavien. Övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program om inget annat anges.

Valuta:
Mexikanska Pesos (MXN).

Kubansk konvertibel peso (CUC).

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor. 

På Kuba: Endast VISA fungerar i bankomater. Få affärer accepterar kortbetalning över huvud taget. Enstaka banker accepterar MasterCard, men då måste du gå in på banken och riskerar att stå i långa köer. Landet är i stort sett ett kontantsamhälle.

Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel:
Generellt dominerar regnperioden under sommarmånaderna juni-augusti, men givetvis kan regn förekomma även under andra tider.

Under dagen rör du dig i lätta (och lättvättade) bomullskläder, men det kan vara skönt att ha en varmare tröja/jacka för svalare kvällar.

Kläderna bör vara oömma, eftersom vi ständigt är på utflykt. Glöm inte badkläder och badlakan. Du vandrar i städer och byar och klättrar på ruiner, som ibland kan vara fuktiga; rejäla skor med gummisula rekommenderas.

Dricks:
Dricks ingår inte i resans pris, Vår TEMA-guide samlar in 700 Mexikanska pesos per person (ca 325 kr) vid resan början, och sköter om fördelningen till chaufförer, lokalguider, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera. För vistelsen på Kuba får du räkna med 30 CUC/person (ca 257 kr) som också betalas på plats och fördelas av Temaguiden. 

Förutom den dricks som samlas in gemensamt, är det brukligt att ge för individuell service såsom vid toalettbesök, till musikerna, och städerskan.

Dricksen är en viktig del av lönen för de som arbetar inom turism och service. Fråga gärna din Temaguide vad som är lämpligt att lämna i dricks. 

Visum/Esta:

Då returflyget går via Atlanta /USA måste du ansöka om ESTA. På länken här kan du läsa mer. Information om Esta. 

Reseledare:
Vistelsen i Playa del Carmen sker utan reseledare. En representant från vår agent följer dig till flygplatsen i Cancun i samband med hemresan. 


Med reservation för ändringar. 

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-01-08 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2019-01-08
12:05
2019-01-08
13:35
K L M, 1128
Amsterdam
Mexico City
2019-01-08
14:35
2019-01-08
19:25
K L M, 685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Paris
2019-01-22
19:35
2019-01-23
11:00
Air France, 651
Paris
Copenhagen
2019-01-23
12:20
2019-01-23
14:15
Air France, 1850
16 dagar Mexiko och Kuba Köpenhamn 39 645 SEK 2 platser kvar Boka
2019-01-08 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2019-01-08
11:40
2019-01-08
13:15
K L M, 1158
Amsterdam
Mexico City
2019-01-08
14:35
2019-01-08
19:25
K L M, 685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Paris
2019-01-22
19:35
2019-01-23
11:00
Air France, 651
Paris
Gothenburg
2019-01-23
13:45
2019-01-23
15:55
Air France, 1452
16 dagar Mexiko och Kuba Göteborg 39 645 SEK 6 platser kvar Boka
2019-01-08 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2019-01-08
09:30
2019-01-08
11:40
K L M, 1106
Amsterdam
Mexico City
2019-01-08
14:35
2019-01-08
19:25
K L M, 685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Paris
2019-01-22
19:35
2019-01-23
11:00
Air France, 651
Paris
Stockholm
2019-01-23
14:50
2019-01-23
17:25
Air France, 1062
16 dagar Mexiko och Kuba Stockholm 39 645 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose