Nyhet

Alaska - ett vildmarksparadis

Äventyrslystna naturälskare vallfärdar till de spektakulära bergen, fjordarna och djuren i Alaska, ofta längs samma leder som guldgrävarna började följa för 120 år sedan. Vi tar oss till naturskatterna i båt, terrängfordon och till fots. Vi kommer nära valar, havsuttrar, grizzlybjörnar och vithövdade havsörnar, USA:s nationalfågel. Dessutom lär vi oss mer om lokala kulturer och traditioner hos Alaskas urbefolkning.

RESFAKTA

Länder: USA

Typ av resa: Rundresa - Safari

Reslängd: 14 dagar

Gruppstorlek: 18-24 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Natur och djur i hjärtat av Denalis nationalpark
 • Med båt till Columbiaglaciären
 • Chena och Tananafloderna med hjulångare
 • Heldagskryssning i Kenaifjorden
 • Vandring till Exitglaciären

Dagsprogram
2020 - reslängd 14 dagar

Dag 1 - Till Alaska
Reguljärt dagflyg från Skandinavien till Anchorage där du möts av din reseledare och transporteras till hotellet. Anchorage som fyra gånger blivit utnämnt så kallad All-America City, ligger vackert omgiven av flera sjöar och 6 bergskedjor. 

Dag 2 - Anchorage
Dagen bjuder på en stadsrundtur i Anchorage och du får höra historien om hamnen och området Ship Creek. Turen fortsätter till Lake Hood, sjön som är känd för att vara världens, av sjöflyg, mest trafikerade. Här kan du se några av Alaskas mest rutinerade piloter lyfta med sina plan för vidare färd in i den närliggande vildmarken.

På kvällen samlas vi för en gemensam välkomstmiddag.

Dag 3 - Talkeetna
Vi åker norröver till den färgstarka staden Talkeetna med sina lika färgstarka 800 invånare. Detta är ett samhälle som ger dig en inblick i Alaskas vardagsliv bortom allfarvägarna vid Denaliparkens södra gräns. 

Talkeetnas lokala bryggeri lockar med god öl och är en rekommendation för ölprovning men också för en eventuell middag.  

Under dagen besöker vi Alaska Native Heritage Center. Det är ett dynamiskt och interaktivt utomhusmuseum där vi får lära oss mer om ursprungsbefolkningens liv, leverne, traditioner och legender. Det blir en bra grund till vår fortsatta resa. 

Dag 4 - Nationalparken Denali
Efter frukost är det utcheckning och vi beger oss med buss till Denali National Park. Resan går genom vild skog och imponerande bergsmassiv. Vi tar god tid på oss och stannar för fototillfällen av vilda djur som älg och vildren. Väl framme checkar vi in på trevliga Grand Denali Lodge.  

Dag 5 - Denali Backcountry Lodge
Njut en heldag i naturen. Området är rikt på storvilt, till exempel grizzlybjörnar, som du med stor sannolikhet får se under dina dagar i parken. Det finns också möjlighet att få se de praktfulla djuren älg, vildren, snöfår och murmeldjur. Även varg kan du få se med lite tur. Av fåglar finns bland annat jaktfalk, jorduggla och häckande kungsörn. 

Vi äter lunch på Denali Backcountry Lodge och här finns även möjlighet att dels ta en naturpromenad och att pröva sin lycka med att vaska efter guld.  

Dag 6 - Fairbanks
Parks Highway tar oss norrut till Fairbanks. Storslagna skogs- och bergslandskap omger vägen och färden går genom samhällen som Healy och Nenana, samt Ester, ett gammalt gruvläger.

Väl framme i Fairbanks blir det stadsrundtur och ett besök hos tomten. Men det mest imponerande blir ett besök vid utsiktspunkten över Trans Alaska Pipeline. The Morris Thompson Cultural & Visitor Center visar en gedigen utställning om Alaskas inre, och på The Museum of the North ser vi en dramatisk arkitektur och bjuds på spännande historier om Alaskas olika kulturer.

Dag 7 - Hjulångare på Chena- och Tananafloderna
Med en autentisk, historisk hjulångare njuter vi idag de vackara Floderna Chena- och Tananas omgivningar. Hos Athabascanstammen får du ta del av deras traditioner. Deras egna guider välkomnar oss och berättar om gångna tider men också om hur man med hjälp av varg, räv och bäver överlevt arktiska vintrar.  

Vi besöker under dagen det som var Susan Butchers hem och kennel för slädhundar. Susan vann den prestigfulla slädhundstävlingen Iditarod, mellan Anchorage och Nome, fyra gånger. Tävlingen täcker avståndet mellan Anchorage och Nome. Den längsta hundspannsresan hittills är Knud Rasmussens femte Thule-expedition från 1921-24, då han reste från Kanadas grönländska kust till Nome i Alaska. Expeditionen dokumenterade inuiternas kulturella förbindelse från Alaska till Grönland.

Dag 8 - Till Valdez via Wrangell-St Elias National Park
En längre resdag och det på spektakulära Richardson Highway söderöver. Naturen överväldigar också denna dag och färden tar oss längs med den av Unesco världsarvslistade nationalparken Wrangell-St Elias. Parken hyser 9 av Nordamerikas 16 högsta bergstoppar, inklusive berget Blackburn som nästan är 5000 meter högt. När vi passerar berget Saint Elias går tankarna till befälhavare Vitus Bering från Horsens i Danmark. Han ledde den ryska expeditionsflottan, som först upptäckte Alaska år 1741 när de såg Saint Elias från sitt skepp. Bering seglade tillbaka till Kamtjatka-halvön och landade på stranden vid Bering Island där han dog av skörbjugg 1741. Alaska var ryskt territorium fram till 1867, då territoriet såldes till Förenta staterna. 

Du får under resan lära dig mer om de första människorna som utforskade och levde i området samt om gruv- och oljeindustrin då det var här Exxons tragiska oljekatastrof skedde 1989

Dag 9 - Ledig dag i Valdez
Njut en avkopplande ledig dag i Valdez. Det finns här möjlighet för en fantastisk kryssningsupplevelse i Prince Willam-sundet för att se Columbiaglaciären som sakta drar sig tillbaka över Chugachbergen. Förutom fantasieggande isflak visar Columbiabukten upp ett rikt djurliv och kanske finns chans att se knölval. Se även havsuttrar, säl och kanske en och annan bergsget. Under kryssningen serveras en lätt lunch ombord. Kryssningen är ca 6 timmar och bokas på plats. 

Det finns även andra optionella utflykter såsom att paddla havskayak. Stäm av med din reseledare i början av resan. 

Dag 10 - Esther Passage och Anderson Memorial Tunnel
Mycket tidig morgon tar vi färjan till Whittier genom Ester Passage dekorerade med öar. Från soldäck kan du njuta av utsikt, natur och djur. Turen tar ca sex timmar så du hinner även med ett besök i färjans butik och kanske en fika i kafeterian. 

Väl framme i Whittier fortsätter vi med buss genom The Anderson Memorial Tunnel till Seward. Det är den längsta tunneln för både tåg- och biltrafik i Nordamerika. 

Dag 11 - Kenai Fjord National Park
Resurrectionbuktens orörda vatten blir vårt utflyktsmål denna dag. Med en 6 timmar lång kryssning får vi möjlighet att se kolonier av sjölejon och med största sannolikhet havsuttrar och förbipasserande valar. Naturguider ombord hjälper oss att se allt det som det otränade ögat kanske missar. Bukten har olika typer av glaciärer och vi ser bland annat den största av Kenaifjordens glaciärer, Bear Glacier. Vi serveras under dagen lunch ombord. 

Dag 12 - Exit Glacier
Innan vi checkar ut ger vi oss ut på en enkel vandring från lodgen genom Resurrectionflodens dalgång till Exitglaciären. Det är en promenad som passar alla och vi har sällskap av en lokal naturguide som berättar mer ingående om topografi och vegetation runt glaciären.

Vi reser sedan vidare mot Girdwood för den sista natten i Alaska. Resan går nu, som tidigare genom vacker natur med Chugach National Forest, och Moose Pass.

Innan vi når Girdwood besöker vi Alaska Wildlife Conservation Center. AWCC är en fristad, skapad för att bevara Alaskas djurliv genom bevarande, forskning, utbildning och kvalitetsvård. Här kan du under säkra omständigheter komma nära, observera och fotografera några av Alaskas största landdjur, som älg, bison, älg, hjort, karibou, björn och även rovfåglar. 

På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på toppen av Mount Alyeska med vy över sju glaciärer.  

Dag 13 - Hemresa
Det har blivit dags att lämna USA, och vår avresetransfer till Anchorage flygplats är inte ens en timme lång så du får en skön morgon innan det är dags att bryta upp.   

Dag 14 - Hemkomst
Ankomst Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 12 frukostar

• 2 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Anchorage. Två övernattningar på hotell i Anchorage.

Dag 2
Stadsrundtur i Anchorage med besök på Alaska Native Heritage Center. Frukost och middag ingår.

Dag 3
Anchorage – Talkeetna. Buss 185 km. Frukost ingår. En övernattning på lodge i Talkeetna.

Dag 4
Talkeetna – Denali, 250 km. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på lodge i Denali.

Dag 5
Vildmarksdag i Denalis Backcountry. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Denali – Fairbanks. Buss 200 km. Besök The Morris Thompson Cultural & Visitor Center samt The Museum of the North. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Fairbanks.

Dag 7
Halvdagsutflykt med hjulångare på floderna Chena och Tanana. Frukost ingår.

Dag 8
Fairbanks – Valdez. Buss 590 km. Naturstopp vid Wrangell-St Elias National Park. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Valdez.

Dag 9
Ledig dag i Valdez. Frukost ingår.

Dag 10
Valdez – Seward. Färja 6 timmar, buss 40 km. Frukost ingår. Två övernattningar på lodge i Seward.

Dag 11

Heldagskryssning på Kenaifjorden. Frukost och lunch ingår.

Dag 12

Seward – Girdwood. Buss 150 km. Exit Glacier-hike. Besök på Alaska Wildlife Conservation Centre. Frukost och middag ingår. En övernattning på resort i Girdwood.

Dag 13
Flyg Anchorage – Skandinavien. Busstransfer Girdwood till flygplats. Frukost ingår.

Dag 14
Hemkomst till Skandinavien.

USA

Folkmängd 322 miljoner
Landets yta 9 372 614 km²
Valuta US-dollar (USD)
Religion Protestantisk kristendom dominerar; även katoliker och ortodoxt kristna, judisk minoritet, mindre grupper av muslimer, buddhister och sikher
Språk Engelska. Största minoritetsspråk är spanska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa tur och retur Skandinavien – Anchorage, övriga transporter enligt dagsprogram, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, utflykter enligt program om ej annat anges.

Valuta
Amerikansk dollar (USD).

Kreditkort är vanligt förekommande och på vissa hotell måste du lämna numret som säkerhet för att använda telefon och minibar. I resan ingår måltider enligt dagsprogram. Vad gäller övriga måltider bör du räkna med att en komplett meny kostar ca 20–35 USD. Räkna även med utgifter för måltidsdrycker och förfriskningar, souvenirer, dricks med mera.

Dricks
I USA har man "drickskultur". Det är så gott som regel att betala 15–18% i dricks när man äter på restaurang. Obs att lokala skatter på 1–10% läggs till pris på varor liksom mat och dryck på de flesta ställen.

Gemensam dricks ingår inte. Beräkna 80 USD till chaufför, lokala guider, aktiviteter och bagagebärare på hotellen. Betalas på plats, vid ankomst, till TEMAs reseledare som sköter fördelningen. Notera att på Denali Backcountry Lodge är all dricks inkluderad.


Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Övrigt
El 110 volt, adapter behövs då stickkontakterna är annorlunda än de europeiska.

Observera
Vi har valt att inkludera frukost på hotellen vi bor på för en smidig start på dagen och att du som resenär ska kunna få något i magen. Dock vill vi påtala att det är så kallad american breakfast/kontinental frukost som oftast består av ägg, toast, marmelad, yoghurt och någon frukt, med inkluderad dryck som kaffe och thé. Det är vanligare att munkar eller muffins serveras än matbröd (speciellt grovt bröd).

Hotell vid ankomst
Vid incheckning på flygplatsen för avresa från Skandinavien ska du ha rundresans första hotellnamn och adress inklusive riktnummer/zip code tillgängligt.

Hilton Anchorge
500 West Third Avenue, Anchorage, Alaska, 99501, USA
Tel: +1-907-272-7411

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2020-08-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Reykjavík
2020-08-05
13:50
2020-08-05
15:05
Icelandair, 307
Reykjavík
Anchorage
2020-08-05
17:10
2020-08-05
16:20
Icelandair, 679
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Anchorage
Reykjavík
2020-08-17
14:30
2020-08-18
05:50
Icelandair, 678
Reykjavík
Stockholm
2020-08-18
07:35
2020-08-18
12:40
Icelandair, 306
14 dagar Alaska - ett vildmarksparadis Stockholm 59 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-08-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Reykjavík
2020-08-05
14:25
2020-08-05
15:35
Icelandair, 679
Reykjavík
Anchorage
2020-08-05
17:10
2020-08-05
16:20
Icelandair, 679
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Anchorage
Reykjavík
2020-08-17
14:30
2020-08-18
05:50
Icelandair, 678
Reykjavík
Copenhagen
2020-08-18
07:45
2020-08-18
12:55
Icelandair, 204
14 dagar Alaska - ett vildmarksparadis Köpenhamn 62 250 SEK 2 platser kvar Boka
2020-08-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2020-08-05
09:40
2020-08-05
10:40
SAS, 142
Stockholm
Reykjavík
2020-08-05
13:50
2020-08-05
15:05
Icelandair, 307
Reykjavík
Anchorage
2020-08-05
17:10
2020-08-05
16:20
Icelandair, 679
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Anchorage
Reykjavík
2020-08-17
14:30
2020-08-18
05:50
Icelandair, 678
Reykjavík
Stockholm
2020-08-18
07:35
2020-08-18
12:40
Icelandair, 306
Stockholm
Gothenburg
2020-08-18
14:45
2020-08-18
15:45
SAS, 161
14 dagar Alaska - ett vildmarksparadis Göteborg 62 450 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.