Nyhet

Alaska - ett vildmarksparadis

Äventyrslystna naturälskare vallfärdar till de spektakulära bergen, fjordarna och djuren i Alaska, ofta längs samma leder som guldgrävarna började följa för 120 år sedan. Vi tar oss till naturskatterna i båt, terrängfordon, till fots och inte minst ombord tåget The Denali Star, Alaskas flaggskepp. Vi kommer röra oss i områden där valar, havsuttrar, grizzlybjörnar och vithövdade havsörnar lever. Dessutom lär vi oss mer om lokala kulturer och traditioner hos Alaskas urbefolkning.

RESFAKTA

Länder: USA

Typ av resa: Rundresa - Safari

Reslängd: 14 dagar

Gruppstorlek: 10-24 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Natur och djur i hjärtat av Denalis nationalpark
 • Med båt till Kenaifjordens glaciärer
 • Chena och Tananafloderna med hjulångare
 • Alaskas välkända tåg "Denali Star"
 • Vandring till Exitglaciären

Dagsprogram
2022

Dag 1 - Till Alaska

Reguljärt dagflyg från Skandinavien till Anchorage där du möts av din reseledare och transporteras till hotellet. Anchorage som fyra gånger blivit utnämnt så kallad All-America City, ligger vackert omgiven av flera sjöar och 6 bergskedjor.

Dag 2 - Anchorage
Dagen bjuder på en stadsrundtur i Anchorage och du får höra historien om hamnen och området Ship Creek. Turen fortsätter till Lake Hood, sjön som är känd för att vara världens, av sjöflyg, mest trafikerade. Här kan du se några av Alaskas mest rutinerade piloter lyfta med sina plan för vidare färd in i den närliggande vildmarken.

Under dagen besöker vi också Alaska Native Heritage Center. Det är ett dynamiskt och interaktivt utomhusmuseum där vi får lära oss mer om ursprungsbefolkningens liv, leverne, traditioner och legender. Det blir en bra grund till vår fortsatta resa.

På kvällen samlas vi för en gemensam välkomstmiddag.

Dag 3 - Matanuska Valley och Hatcher Pass Road
Vi åker norröver till grevskapet Matanuska med de små städerna Wasilla och Palmer. Vi kommer tillbringa dagen i storslagen natur med bergspasset Hatcher Pass och Independence Mine som beboddes av 1930-40 talens guldgruvearbetare i Alaska. Här står ännu ett antal byggnader kvar och viskar historien som drog tusentals äventyrare till den sista vildmarken.

I Wasilla och Palmer finns flera ölbryggerier som kan smakas av förutom kvällens middag på någon av restaurangerna. Övernattning sker i Wasilla.

Dag 4 - Tåg till Denali
Efter frukost är det utcheckning och vi reser vidare med Alaskas välkända tåg och flaggskepp – "The Denali Star", från Wasilla till Denali. Under resan sitter vi i GoldStar Service på övre däck när tåget far fram genom vild skog och imponerande bergsmassiv. Hela resa beräknas ta dryga 6 timmar så passa på att njuta av det dramatiska landskapet genom tågfönstret. Det finns även ett observationsdäck där man kan gå ut och njuta av naturen. Vid vackert väder skymtar Denalibergets snöklädda toppar där tåget följer Susitnafloden. Två måltider serveras på tåget. Väl framme checkar vi in på trevliga Denali Bluffs Hotel.

Dag 5 - Nationalparken Denali
I buss tillsammans med parkens specialutbildade naturguider är det dags för en rundtur i nationalparken för att upptäcka naturen, det rika djurlivet och geologin. Turen går längs den spektakulära vägkorridoren och olika upplevelser ges varje dag eftersom Denalis djurliv rör sig i sin egen takt efter årstiderna. Möjlighet till fotostopp kommer finnas längs vägen. Återresa under tidig eftermiddag. Snackbox ingår under turen som beräknas ta 5 till 6 timmar. Middag på Diamond Grill Restaurant.

Dag 6 - Fairbanks
Parks Highway tar oss norrut till Fairbanks. Storslagna skogs- och bergslandskap omger vägen och färden går genom samhällen som Healy och Nenana, samt Ester, ett gammalt gruvläger. Väl framme i Fairbanks blir det stadsrundtur, men det mest imponerande blir ett besök vid utsiktspunkten över Trans Alaska Pipeline. The Morris Thompson Cultural & Visitor Center visar en gedigen utställning om Alaskas inre, och på The Museum of the North ser vi en dramatisk arkitektur och bjuds på spännande historier om Alaskas olika kulturer. 

Dag 7 - Hjulångare på Chena- och Tananafloderna
Med en autentisk, historisk hjulångare njuter vi idag de vackra Floderna Chena- och Tananas omgivningar. Hos Athabascanstammen får du ta del av deras traditioner. Deras egna guider välkomnar oss och berättar om gångna tider men också om hur man med hjälp av varg, räv och bäver överlevt arktiska vintrar.

Vi besöker Susan Butchers hem och kennel. Susan Butcher vann den prestigefulla slädhundstävlingen Iditarod, mellan Anchorage och Nome, fyra gånger. Tävlingen täcker avståndet mellan Anchorage och Nome. Den längsta hundspannsresan hittills är Knud Rasmussens femte Thule-expedition från 1921-24, då han reste från Kanadas grönländska kust till Nome i Alaska. Expeditionen dokumenterade inuiternas kulturella förbindelse från Alaska till Grönland.

Dag 8 - Via George Parks Highway till Talkeetna
Denna charmiga äventyrsstad ligger halvvägs mellan Denali och Anchorage och erbjuder massor av äventyr samt fantastisk utsikt över Denaliberget. På somrarna samlas klättrare från hela världen i Talkeetna för att försöka bestiga såväl McKinely som den intilliggande toppen Foraker. Den lilla staden är också känd för sitt rika musikliv och arrangerar flera festivaler sommartid. Här bor vi i stugor istället för hotellrum. 

Dag 9 - Talkeetna 
Förmiddagen tillbringar vi i Talkeetna medans vi under eftermiddagen gör en båttur på Susitnafloden. Vi går iland för en kort och lätt vandring till en plats dit de första bosättarna, Dena´ina-indianerna kom runt sekelskiftet. Vi kan se hur man bodde och levde, vilka växter som användes till matlagning och mediciner och hur man jagade.

Dag 10 - Till Seward
Resan går vidare till Seward, döpt efter utrikesminister William H Seward som var den som såg till att köpet av Alaska från Ryssland till slut genomfördes. På vägen stannar vi både vid slädhundtävlingens Iditarods säte i Wasilla och Potter Marsh, ett våtmarksområde och paradis för fågelskådare. Här tar vi en promenad på det uppbyggda trädäcket som skyddar djurlivet. Efter ankomst till hotellet ger vi oss ut på en enkel vandring från lodgen genom Resurrectionflodens dalgång till Exitglaciären. Det är en promenad som passar alla och vi har sällskap av en lokal naturguide som berättar mer ingående om topografi och vegetation runt glaciären.

Dag 11 - Kenai Fjord National Park
Resurrectionbuktens orörda vatten blir vårt utflyktsmål denna dag. Med en 6 timmar lång kryssning får vi möjlighet att se kolonier av sjölejon och med största sannolikhet havsuttrar och förbipasserande valar. Naturguider ombord hjälper oss att se allt det som det otränade ögat kanske missar. Bukten har olika typer av glaciärer och vi ser bland annat den största av Kenaifjordens glaciärer, Bear Glacier. Vi serveras under dagen lunch ombord. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag.

Dag 12 - Mot Girdwood
Vi reser vidare mot Girdwood för den sista natten i Alaska. Resan går nu, som tidigare genom vacker natur med Chugach National Forest, och Moose Pass. Innan vi når Girdwood besöker vi Alaska Wildlife Conservation Center. AWCC är en fristad, skapad för att bevara Alaskas djurliv genom bevarande, forskning, utbildning och kvalitetsvård. Här kan du under säkra omständigheter komma nära, observera och fotografera några av Alaskas största landdjur, som älg, bison, älg, hjort, karibou, björn och även rovfåglar. På kvällen ses vi över en avskedsdrink på toppen av Mount Alyeska med vy över sju glaciärer.

Dag 13 - Hemresa
Det har blivit dags att lämna USA, och vår avresetransfer till Anchorage flygplats är inte ens en timme lång så du får en skön morgon innan det är dags att bryta upp.

Dag 14 - Hemkomst
Ankomst Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 12 frukostar

• 2 luncher + 1 snackbox
• 3 middagar
• 1 avskedsdrink
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Skandinavien – Anchorage. Två övernattningar på hotell i Anchorage.

Dag 2
Stadsrundtur i Anchorage med besök på Alaska Native Heritage Center. Frukost och middag ingår.

Dag 3
Anchorage - Wasilla. Matanuska Valley. Buss 75 km. Frukost ingår. En övernattning på lodge i Wasilla.

Dag 4
Wasilla – Denali, Tåg med "The Denali star" 315 km. Frukost och två måltider ingår. Två övernattningar på lodge i Denali.

Dag 5
Vildmarksdag i Denali nationalpark. Frukost, snackbox och middag ingår.

Dag 6
Denali – Fairbanks. Buss 200 km. Besök The Morris Thompson Cultural & Visitor Center samt The Museum of the North. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Fairbanks.

Dag 7
Halvdagsutflykt med hjulångare på floderna Chena och Tanana. Frukost ingår.

Dag 8
Fairbanks – Talkeetna. Buss 445 km. Frukost ingår. Två övernattningar i stuga i Talkeetna.

Dag 9
Talkeetna. Båttur på Susitnafloden. Frukost ingår.

Dag 10
Talkeetna – Seward. Buss 380 km. Besök vid Iditarod i Wasilla, Potter March och Exit Glacier-hike. Två övernattningar på lodge i Seward.

Dag 11
Heldagskryssning på Kenaifjorden. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 12
Seward – Girdwood. Buss 150 km. Besök på Alaska Wildlife Conservation Centre. Frukost och avskedsdrink ingår. En övernattning på resort i Girdwood.

Dag 13
Flyg Anchorage – Skandinavien. Busstransfer Girdwood till flygplats. Frukost ingår.

Dag 14
Hemkomst till Skandinavien.

USA

Folkmängd 322 miljoner
Landets yta 9 372 614 km²
Valuta US-dollar (USD)
Religion Protestantisk kristendom dominerar; även katoliker och ortodoxt kristna, judisk minoritet, mindre grupper av muslimer, buddhister och sikher
Språk Engelska. Största minoritetsspråk är spanska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa tur och retur Skandinavien – Anchorage, övriga transporter enligt dagsprogram, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, utflykter enligt program om ej annat anges.

Valuta
Amerikansk dollar (USD).

Kreditkort är vanligt förekommande och på vissa hotell måste du lämna numret som säkerhet för att använda telefon och minibar. I resan ingår måltider enligt dagsprogram. Vad gäller övriga måltider bör du räkna med att en lunch kostar ca 20-35 USD och en middag kostar ca 35–50 USD. Räkna även med utgifter för måltidsdrycker och förfriskningar, souvenirer, dricks med mera.

Dricks
I USA har man "drickskultur". Det är så gott som regel att betala 15–20% i dricks när man äter på restaurang. Ibland kan dricksen inkluderas på notan så var noga med att se efter vid betalningstillfället.

Gemensam dricks ingår inte i resans pris. Beräkna 80 USD till chaufför, lokala guider, aktiviteter och bagagebärare på hotellen. Betalas på plats, vid ankomst, till TEMAs reseledare som sköter fördelningen.

Visum

Skandinaviska medborgare behöver inresetillstånd för denna resa, USA.

Du registrerar du själv dig på ESTA för att få tillstånd till ombordstigning på flyget. Via länken nedan kan du läsa mer om vilka regler som gäller och hur du går till väga för att registrera dig.

Läs mer om ESTA >>

Det krävs även kompletterande uppgifter till flygbolaget. Vänligen logga in på ”Min resa” snarast möjligt.

Klimat och utrustning
Alaska kan vädret skifta snabbt och även under sommartid får du räkna med en del regn och temperaturer som påminner om milda vintrar i Skandinavien. Packa därför så att du kan klä dig efter lager-på-lager-modellen. Viktigast är funktionella regnkläder och ett par sköna och vattentåliga vandringsskor. Bra underställ, varm tröja, gärna i funktionsmaterial som fleece eller ylle, keps/hatt och tunna handskar.

Annat som kan uppskattas under resan är solglasögon, kikare, solskyddsfaktor, myggstift, shorts och en liten ryggsäck för dagsturer.


Övrigt
El 110 volt, adapter behövs då stickkontakterna är annorlunda än de europeiska.

Hotell vid ankomst
Vid incheckning på flygplatsen för avresa från Skandinavien ska du ha rundresans första hotellnamn och adress inklusive riktnummer/zip code tillgängligt.

The Lakefront Hotel
4800 Spenard Road, Anchorage, AK 99517 United States
+1 907 243 2300

Hotell/boende

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.