Nyhet

Alaska - ett vildmarksparadis

För drygt hundra år sedan var det guldrushen som lockade äventyrare till Alaska. Nu är det i stället chansen att uppleva en av jordens vackraste och mest orörda vildmarker - ett landskap som äventyrare och naturfilmare från hela världen vallfärdar till. Du kommer ut i naturen, med chans att få se allt från grizzly och val till havsutter samt mycket rovfågel. På programmet står äventyr i terrängfordon, ribbåt och fjordkryssning bland glaciärer. Dessutom får du lära mer om traditionella kulturer och traditioner hos Alaskas ursprungsbefolkning.RESFAKTA

Länder: USA, Alaska

Typ av resa: Rundresa - Safari

Reslängd: 17 dagar

Gruppstorlek: 18-24 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Natur och djur i hjärtat av Denalis nationalpark
 • Med båt till Columbiaglaciären
 • Chena och Tananafloderna med hjulångare
 • Heldagskryssning i Kenaifjorden
 • Vandring till Exitglaciären

Dagsprogram
2019

Dag 1 - Till Alaska
Reguljärt dagflyg från Skandinavien till Anchorage där du möts av din reseledare och transporteras till hotellet. Anchorage som fyra gånger blivit utnämnt så kallad All-America City, ligger vackert omgiven av flera sjöar och 6 bergskedjor. 

Dag 2 - Anchorage
Dagen bjuder på en stadsrundtur i Anchorage och du får höra historien om hamnen och området Ship Creek. Turen fortsätter till Lake Hood, sjön som är känd för att vara världens, av sjöflyg, mest trafikerade. Här kan du se några av Alaskas mest rutinerade piloter lyfta med sina plan för vidare färd in i den närliggande vildmarken.

Under eftermiddagen besöker vi Alaska Native Heritage Center. Det är ett dynamiskt och interaktivt utomhusmuseum där vi får lära oss mer om ursprungsbefolkningens liv, leverne, traditioner och legender. Det blir en bra grund till vår fortsatta resa. 

På kvällen samlas vi för en gemensam välkomstmiddag.

Dag 3 - Talkeetna
Vi åker norröver till den färgstarka staden Talkeetna med sina lika färgstarka 800 invånare. Detta är ett samhälle som ger dig en inblick i Alaskas vardagsliv bortom allfarvägarna vid Denaliparkens södra gräns. 

Talkeetnas lokala bryggeri lockar med god öl och är en rekommendation för ölprovning men också för en eventuell middag.  

Dag 4 - Nationalparken Denali
Efter frukost är det utcheckning och vi beger oss med buss till Denali National Park. Resan går genom vild skog och imponerande bergsmassiv. Vi tar god tid på oss och stannar för fototillfällen av vilda djur som älg och vildren.

Efter ankomst till parkens huvudkontor byter vi till en  av Denalis egna bussar och fortsätter vår sightseeing in till hjärtat av parken. Först på kvällen efter flera stopp, vackra panoramavyer och möten med många djur når vi vårt hem för de kommande tre nätterna och checkar in i traditionella trästugor. 

Dag 5 & 6 - Denali Backcountry Lodge
Njut två dagar i naturen. Lodgen erbjuder ett stort antal aktiviteter som guidade vandringar, mountainbikes och fiskeutrustning så du kan prova flugfiske. Du kan även pröva din lycka med att vaska guld, vilket ser så mycket lättare ut än vad det är.   

Området är rikt på storvilt, till exempel grizzlybjörnar, som du med stor sannolikhet får se under dina dagar i parken. Det finns också möjlighet att få se de praktfulla djuren älg, vildren, snöfår och murmeldjur. Även varg kan du få se med lite tur. Av fåglar finns bland annat jaktfalk, jorduggla och häckande kungsörn.  

Dag 7 - Fairbanks
Parks Highway tar oss norrut till Fairbanks. Storslagna skogs- och bergslandskap omger vägen och färden går genom samhällen som Healy och Nenana, samt Ester, ett gammalt gruvläger.

Väl framme i Fairbanks blir det stadsrundtur och ett besök hos tomten. Men det mest imponerande blir ett besök vid utsiktspunkten över Trans Alaska Pipeline. The Morris Thompson Cultural & Visitor Center visar en gedigen utställning om Alaskas inre, och på The Museum of the North ser vi en dramatisk arkitektur och bjuds på spännande historier om Alaskas olika kulturer.

Dag 8 - Hjulångare på Chena- och Tananafloderna
Med en autentisk, historisk hjulångare njuter vi idag de vackara Floderna Chena- och Tananas omgivningar. Hos Athabascanstammen får du ta del av deras traditioner. Deras egna guider välkomnar oss och berättar om gångna tider men också om hur man med hjälp av varg, räv och bäver överlevt arktiska vintrar.  

Vi besöker under dagen det som var Susan Butchers hem och kennel för slädhundar. Susan vann den prestigfulla slädhundstävlingen Iditarod, mellan Anchorage och Nome, fyra gånger. 

Dag 9 - Till Valdez via Wrangell-St Elias National Park
En längre resdag och det på spektakulära Richardson Highway söderöver. Naturen överväldigar också denna dag och färden tar oss längs med den av Unesco världsarvslistade nationalparken Wrangell-St Elias. Parken hyser 9 av Nordamerikas 16 högsta bergstoppar, inklusive berget Blackburn som nästan är 5000 meter högt.  

Du får under resan lära dig mer om de första människorna som utforskade och levde i området samt om gruv- och oljeindustrin då det var här Exxons tragiska oljekatastrof skedde 1989

Dag 10 - Columbia Glacier Cruise

En sex timmar fantastisk kryssningsupplevelse står på dagens program. Vi åker ut i Prince Willam-sundet och besöker Columbiaglaciären som sakta drar sig tillbaka över Chugachbergen. Förutom fantasieggande isflak visar Columbiabukten upp ett rikt djurliv och kanske finns chans att se knölval. Se även havsuttrar, säl och kanske en och annan bergsget.

Under kryssningen serveras en lätt lunch ombord. 

Dag 11 - Esther Passage och Anderson Memorial Tunnel
Mycket tidig morgon tar vi färjan till Whittier genom Ester Passage dekorerade med öar. Från soldäck kan du njuta av utsikt, natur och djur. Turen tar ca sex timmar så du hinner även med ett besök i färjans butik och kanske en fika i kafeterian. 

Väl framme i Whittier fortsätter vi med buss genom The Anderson Memorial Tunnel till Girdwood. Det är den längsta tunneln för både tåg- och biltrafik i Nordamerika. 

Dag 12 - Ledig dag vid Alyeska
Helledig dag och du kan njuta Alyeska Resort, eller ge dig i kast med någon av alla deras aktiviteter. Vi inkluderar en biljett till den så kallade Aerial Tram

Dag 13 - Alaska Wildlife Conservation Centre
Dagens mål är Seward och på vägen besöker vi ytterligare en av resans många höjdpunkter, Alaska Wildlife Conservation Center. AWCC är en fristad, skapad för att bevara Alaskas djurliv genom bevarande, forskning, utbildning och kvalitetsvård. Här kan du under säkra omständigheter komma nära, observera och fotografera några av Alaskas största landdjur, som älg, bison, älg, hjort, karibou, björn och även rovfåglar.

Dag 14 - Kenai Fjord National Park
Resurrectionbuktens orörda vatten blir vårt utflyktsmål denna dag. Med en 6 timmar lång kryssning får vi möjlighet att se kolonier av sjölejon och med största sannolikhet havsuttrar och förbipasserande valar. Naturguider ombord hjälper oss att se allt det som det otränade ögat kanske missar. Bukten har olika typer av glaciärer och vi ser bland annat den största av Kenaifjordens glaciärer, Bear Glacier. Vi serveras under dagen lunch ombord. 

Dag 15 - Exit Glacier
Innan vi checkar ut ger vi oss ut på en enkel vandring från lodgen genom Resurrectionflodens dalgång till Exitglaciären. Det är en promenad som passar alla och vi har sällskap av en lokal naturguide som berättar mer ingående om topografi och vegetation runt glaciären. 

Vi fortsätter sedan tillbaka till Anchorage där vi började för två veckor sedan. Resan går nu, som tidigare genom vacker natur med Chugach National Forest, och Moose Pass.

På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag och summerar en spännande och innehållsrik resa. 

Dag 16 - Hemresa
Denna sista morgon i Alaska har du tid att på egen hand upptäcka Anchorage och kanske lite souvenirköp, innan du möter upp för transport till flygplatsen och vidare hemresa till Skandinavien.  

Dag 17 - Hemkomst
Ankomst Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 15 frukostar

• 4 luncher
• 5 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Anchorage. Två övernattningar på hotell i Anchorage.

Dag 2
Stadsrundtur i Anchorage med besök på Alaska Native Heritage Center. Frukost och middag ingår.

Dag 3
Anchorage – Talkeetna. Buss 185 km. Frukost ingår. En övernattning på lodge i Talkeetna.

Dag 4
Talkeetna – Denali, 250 km. Frukost och middag ingår. Tre övernattningar på lodge i Denali.

Dag 5 - 6
Vildmarksdagar i Denalis Backcountry. Olika aktiviteter inkluderade. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Denali – Fairbanks. Buss 200 km. Besök Santa Claus House och The Museum of the North. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Fairbanks.

Dag 8
Halvdagsutflykt med hjulångare på floderna Chena och Tanana. Frukost ingår.

Dag 9
Fairbanks – Valdez. Buss 590 km. Naturstopp vid Wrangell-St Elias National Park. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Valdez.

Dag 10
Kryssning till Columbia Glacier. Frukost och lätt lunch ingår.

Dag 11
Valdezt – Whittier – Girdwood. Färja 6 timmar, buss 40 km. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Girdwood.

Dag 12
Ledig dag i Girdwood/Aleyska Resort. Frukost ingår.

Dag 13
Girdwood – Seward. Buss 150 km. Besök på Alaska Wildlife Conservation Centre. Frukost ingår. Två övernattningar på lodge i Seward.

Dag 14
Heldagskryssning på Kenaifjorden. Frukost och lunch ingår.

Dag 15
Seward – Anchorage. Buss 200 km. Vandring till Exitglaciären. Besök i historiskt gruvsamhälle. Frukost och middag ingår.

Dag 16
Flyg Anchorage – Skandinavien. Frukost ingår.

Dag 17
Hemkomst till Skandinavien.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa tur och retur Skandinavien – Anchorage, övriga transporter enligt dagsprogram, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, utflykter enligt program om ej annat anges.

Valuta

Amerikansk dollar (USD).

Läs mer under Valutaväxling »

Kreditkort är vanligt förekommande och på vissa hotell måste du lämna numret som säkerhet för att använda telefon och minibar. I resan ingår måltider enligt dagsprogram. Vad gäller övriga måltider bör du räkna med att en komplett meny kostar ca 20–35 USD. Räkna även med utgifter för måltidsdrycker och förfriskningar, souvenirer, dricks med mera.

Dricks

I USA har man "drickskultur". Det är så gott som regel att betala 15–18% i dricks när man äter på restaurang. Obs att lokala skatter på 1–10% läggs till pris på varor liksom mat och dryck på de flesta ställen.

Gemensam dricks ingår inte. Beräkna 80 USD till chaufför, lokala guider, aktiviteter och bagagebärare på hotellen. Betalas på plats, vid ankomst, till TEMAs reseledare som sköter fördelningen. Notera att på Denali Backcountry Lodge är all dricks inkluderad. 

Klimat och klädsel

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Övrigt

El 110 volt, adapter behövs då stickkontakterna är annorlunda än de europeiska. Vad gäller mobiltelefoner så fungerar s k trebandstelefoner. Kontrollera alltid med din mobiloperatör om villkoren för utlandssamtal med ditt abonnemang.

Observera

Vi har valt att inkludera frukost på hotellen vi bor på för en smidig start på dagen och att du som resenär ska kunna få något i magen. Dock vill vi påtala att det är så kallad american breakfast/kontinental frukost som oftast består av ägg, toast, marmelad, yoghurt och någon frukt, med inkluderad dryck som kaffe och thé. Det är vanligare att munkar eller muffins serveras än matbröd (speciellt grovt bröd).

Hotell vid ankomst

Vid incheckning på flygplatsen för avresa från Skandinavien ska du ha rundresans första hotellnamn och adress inklusive riktnummer/zip code tillgängligt.

Hilton Anchorge

500 West Third Avenue, Anchorage, Alaska, 99501, USA

Tel: +1-907-272-7411 

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-07-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2019-07-24
09:40
2019-07-24
10:35
SAS, 142
Stockholm
Reykjavík
2019-07-24
14:20
2019-07-24
15:30
Icelandair, 307
Reykjavík
Anchorage
2019-07-24
17:10
2019-07-24
16:20
Icelandair, 679
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Anchorage
Reykjavík
2019-08-08
14:30
2019-08-09
05:50
Icelandair, 678
Reykjavík
Stockholm
2019-08-09
07:35
2019-08-09
12:40
Icelandair, 306
Stockholm
Gothenburg
2019-08-09
14:00
2019-08-09
15:00
SAS, 159
17 dagar Alaska - ett vildmarksparadis Göteborg 69 950 SEK 2 platser kvar Boka
2019-07-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Reykjavík
2019-07-24
14:20
2019-07-24
15:30
Icelandair, 307
Reykjavík
Anchorage
2019-07-24
17:10
2019-07-24
16:20
Icelandair, 679
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Anchorage
Reykjavík
2019-08-08
14:30
2019-08-09
05:50
Icelandair, 678
Reykjavík
Stockholm
2019-08-09
07:35
2019-08-09
12:40
Icelandair, 306
17 dagar Alaska - ett vildmarksparadis Stockholm 69 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-07-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Reykjavík
2019-07-24
14:30
2019-07-24
15:40
Icelandair, 207
Reykjavík
Anchorage
2019-07-24
17:10
2019-07-24
16:20
Icelandair, 679
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Anchorage
Reykjavík
2019-08-08
14:30
2019-08-09
05:50
Icelandair, 678
Reykjavík
Copenhagen
2019-08-09
07:45
2019-08-09
12:55
Icelandair, 204
17 dagar Alaska - ett vildmarksparadis Köpenhamn 69 950 SEK 2 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose