Om TEMA

Reko resande

Med Reko resande menar vi en turism där både du som resenär och vi som arrangör tar långsiktigt ansvar för resmålens miljö, kultur och människor. TEMA har ett ansvar för de lokala miljöer där vi bedriver verksamhet och vi måste försäkra oss om att verksamheten har minsta möjliga negativa inverkan på miljön, både på kort och lång sikt. Samarbete är ett av de mest effektiva sätten att uppnå bra och varaktiga resultat.

CO2-kompensera flygresan:
Att koldioxidkompensera flygresan kan göras både innan och efter flygningen är gjord. Enklast är det att hitta en organisation via webben. Det finns idag en uppsjö organisationer som alla gör kostnadsberäkningarna på olika sätt. Flygtyp, flygsträcka, utsläppsmängd och vinstmarginal för organisationen och en rad olika faktorer påverkar.

Socialt ansvar:
TEMA ställer sig självklart bakom den internationella konventionen om mänskliga rättigheter, FN:s barnkonvention, ILOs kärnkonventioner om arbetsrätt, RIO-deklarationen för miljö- och utveckling och FN:s konvention mot korruption.

Barns rättigheter
Vår framtid ska ha respekt. TEMA ställer krav på att samtliga våra samarbetspartner följer barnkonventionen och vi förväntar oss att samtliga våra intressenter gör detsamma.

Om du under en resa misstänker att barn utnyttjas sexuellt, gör så här:

 • Våga reagera direkt. Konfrontera och ifrågasätt (Det visar att någon uppmärksammat händelsen).
 • Anmäl omgående dina misstankar till lokal polis. Ett snabbt ingripande behövs för bevisföringen.
 • Kontakta gärna TEMAs reseledare som hjälper dig i kontakten med polisen. De larmar även automatiskt rikskriminalpolisen i Norden om nordbor misstänks vara inblandade.

Utrotningshotade växter och djur
Tänk på att handel med utrotningshotade växter och djur är förbjuden i stora delar av världen. Förbudet gäller både säljare och köpare och omfattar produkter och souvenirer gjorda av till exempel elfenben, noshörningshorn, sköldpaddsskal, koraller, snäckor, orm- och krokodilskinn. Det gäller även uppstoppade sällsynta djur, fjädrar av ovanliga fåglar samt pressade eller torkade sällsynta växter, vilda orkidéer och kaktusar. Fråga reseledaren om du känner dig osäker.

Goda råd från TEMA och UNESCO
Som resenär har du också möjlighet att bidra till ett mer hållbart resande och en bättre turism. Här följer några enkla tips:

 1. Kultur och miljö är ofta det värdefullaste lokalbefolkningen kan dela med dig. Tänk på att handel med utrotningshotade djur och växter samt antikviteter är straffbart.
 2. Visa hänsyn för lokala sedvänjor. Var nyfiken. Räkna det samtidigt som självklart att inte kunna bete sig ”som hemma”. Var ödmjuk och visa respekt genom att bland annat klä dig korrekt. Din reseledare kommer att göra dig uppmärksam på vad som gäller i respektive land.
 3. Ta god tid på dig. Hövlighet och tålamod öppnar ofta dörrar till positiva upplever och vänskap. I många kulturer uppfattas brådska som ett uttryck för oartighet.
 4. Visa respekt för människor. Undvik att visa eller provocera fram ilska. Att mista självbehärskningen betyder i många kulturer att man förlorar ansiktet. Det är pinsamt för bägge parter. Fråga innan du fotograferar.
 5. Vid en lyckad affär är bägge parter nöjda. Använd humor och ha tålamod. Kom ihåg att bägge parter ska tjäna på affären. Utnyttja inte motpartens fattigdom.
 6. Ge inte pengar till barn som tigger. Ge hellre till föräldrar, lärare eller lokala humanitära organisationer. Barn som tjänar mycket på att exempelvis tigga försummar ofta sin skolgång och går därmed miste om sin utbildning.
 7. Köp lokalproducerat. På så sätt bidrar du till att stimulera den lokala ekonomin. Samtidigt hålls lokala traditioner och hantverk vid liv.
 8. Var rädd om djur och natur. Miljöfarligt avfall som batterier, uppladdningsbara apparater m m kan sällan tas om hand på plats. Ta med batterierna hem och släng i batteriholkar. Följ alltid reseledarnas och de lokala guidernas riktlinjer när det gäller möten med djur. Respektera reservatsbestämmelser. Plocka inte växter om du inte är säker på att det är tillåtet.
 9. Spar på naturresurserna. Ta hellre en snabb dusch än ett bad. Använd inte luftkonditionering i onödan, källsortera där det går och köp returförpackningar. Om du hyr bil – låt inte motorn gå på tomgång. Följ upptrampade stigar och vägar och besök gärna lokala naturparker.
 10. Res gärna under lågsäsong. Då är det lättare att få kontakt med lokalbefolkningen som har mera tid. Samtidigt bidrar du till att inte anstränga resmålets miljö- och kulturgränser.
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.