Om TEMA

Merit Gabriel

Merit-Gabriel

  • Utbildning: Fil kand. i arabiska och egyptologi.
  • Arbetat som reseledare sedan: 1996
  • Språk: Engelska, svenska, arabiska, franska, italienska, lite tyska och armeniska.
  • Leder: Egypten och Jordanien. Och Italien.
  • Okänd kunskap: Jag har sjungit med ABBA i låten I have a dream.

Jag har Egypten i blodet med en egyptisk far och en svensk mor. Min farfar önskade föra släktens tradition vidare med fornegyptiska namn och mamma fick välja mellan Kleopatra, Nefertiti och Merit när jag föddes. Hon valde Merit. Jag växte upp i Sverige men blev snart intresserad av egyptologi och studerade i Kairo och Uppsala.

Snart förstod jag att det skulle bli mitt yrke att föra kunskapen vidare och jag började guida i Egypten. Det är fascinerande att jag fortfarande aldrig blir blasé av att stå framför ett pampigt monument, även om jag sett det förr. Det är som om tusentals år tittar ned på oss och jag tänker på alla människor som gått där före mig och TEMAs gäster. Jag ser nya saker varje gång.

Idag är mitt hem i Stockholm men jag har bott många år i Kairo och Paris. När jag hälsar på min familj i Kairo slås jag av att det finns en vänlig sida mitt i den kaotiska smeten, en mänsklig kommunikation som ständigt pågår med leenden och små samtal. I Egypten möts verkligen det historiska med en fråga om framtiden. Jag är koptisk ortodox och tycker att det är spännande att diskutera med TEMAs nyfikna och kunniga resenärer. Förhoppningsvis kan jag ge en helhetsbild av landet där historia och nutid knyts samman.

När jag är hemma tycker jag om att laga mat och träffa vänner. Naturen betyder också mycket för mig, vare sig den är grön eller gul. Även en gul öken är natur, vet du.

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.