Om TEMA

Mona Haglund

Mona-Haglund-Jeppe

  • Utbildning: Studerat ryska, historia, nationalekonomi, statskunskap och pedagogik.
  • Arbetat som reseledare sedan: 1986
  • Språk: Svenska, engelska och lite ryska.
  • Leder: Just nu Sydafrika, Uzbekistan och Indien.
  • Okänd kunskap:

Tjugo år gammal reste jag till Sovjet på semester. Jag åkte med TEMA och pratade mycket med reseledaren då vi två var yngst i gruppen. Väl hemma sökte jag mig till TEMA som reseledare själv eftersom jag kunde lite ryska. Det är snart trettio år sedan.

Att arbeta i Sovjet var oerhört lärorikt. Det var en spännande tid, och jag tänker med glädje tillbaka på en del av ”galenskaperna”. Än i dag leder jag resor till forna Sovjet och har fått följa den spännande utvecklingen.

Under Sovjettiden var den inhemska befolkningen lite försiktig i sin kontakt med utlänningar, annat är det nu. I Uzbekistan till exempel, möter vi lokalbefolkningen i sina färgsprakande klänningar och sjalar. Människor är varma, generösa och härligt nyfikna på vilka vi är. Det blir många, roliga möten.

Det är en utmaning att göra det obegripliga och ibland svåröverskådliga i ett land mer hanterbart, och det är väldigt tillfredsställande när man lyckas med det!

Efter att ha bott åtta år i Sydafrika har jag nu flyttat hem. Sydafrika är ett fantastiskt vackert land med god mat och fina viner. Det jag saknar mest när jag inte är där är bushen. Känslan av att med TEMAs resenärer sitta tyst och nästan hålla andan för att inte skrämma elefanterna som står alldeles intill oss, den känslan är svårslagen. Vi är där på djurens villkor och kan inte styra över vad som dyker upp, det tycker jag om.

Asien, speciellt Sydost- och Östasien är en annan region som jag har lång erfarenhet av. Färger, dofter, religioner, människor; det är en underbar cocktail av allt!

Väl mött ute i världen!

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.