Om TEMA

Ted Rylander

  • Utbildning: Fil. mag. i rikskinesiska och öst- och sydöstasienkunskap, Gymnasielärarexamen i historia, svenska och rikskinesiska samt Rektorsprogrammet.
  • Arbetat som reseledare sedan: 2000
  • Språk: Rikskinesiska, engelska och en del tyska.
  • Leder: Kina
  • Okänd kunskap: Utövar hatha- och ashtangayoga har jag tagit Svenska Simförbundets Elitmärke och är en trogen valarbetare.

Jag reste första gången till Kina 1991 med transsibiriska järnvägen och kom aldrig riktigt hem. Även om det blev en del avstickare omfattande drygt femtio länder så var det Kina som blev den röda tråden. I slutet av 90-talet studerade jag rikskinesiska och kinesisk historia på det anrika Peking University (Beida). Jag har arbetat som redaktör i ett kinesiskt-svenskt ordboksprojekt, varit sakkunnig sinolog för Skolverket samt egen företagare som bland annat föredragshållare, skribent, bokförläggare och reseledare.

Under åren 2000-2008 ledde jag över 30 resor för TEMA i Kina. Efter OS 2008 tog jag en paus i resandet och flyttade mer fokus till Vintrosa och min familj med min älskade Jenny och våra tre söner. Efter ett antal år som lärare och rektor på en gymnasieskola drev jag som internationell samordnare kombinerade skol- och miljöprojekt i bland annat Indien och Kina. 2014-2019 arbetade jag som skolsakkunnig utredare för Örebro kommun och sedan 2019 som utredare för Hälso- och sjukvårdsstaben i Region Örebro län. Nu är jag sedan 2018 tillbaka som reseledare några gånger per år, mer entusiastisk än någonsin över att på plats få förmedla och tolka upplevelser av såväl det gamla som det nya Kina.

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.